НАЧАЛО Други

“Политиката на централните банки може да доведе до финансов колапс”

09.04.2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
“Политиката на централните банки може да доведе до финансов колапс”

Рагурам Раджан, бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) и настоящ управител на Резервната банка на Индия, отправи предупреждение за банковата индустрия.

Раджан изрази опасенията си, че финансовата система може да е нестабилна и склонна към по-нататъшна дестабилизация след спасяването на Silicon Valley Bank и Credit Suisse.

Той обясни тази загриженост с притока на ликвидност от централните банки и продължителния период на “свободни” пари. Раджан твърди, че тези фактори са създали стимули и структури, които са несигурни и крехки, и са изложени на риск от срив, след като паричната политика се обърне.

Десетилетие на лесни пари и висока ликвидност

Предупреждението на Раджан идва в момент, в който политиците започват да обръщат подхода на гъвкавост, установен през десетилетието след световната финансова криза. В интервю в Глазгоу той отбеляза, че на централните банкери е била дадена “безплатна възможност” и че страничните ефекти от паричната политика са били пренебрегнати.

Управителят на Резервната банка на Индия изрази мнението си, че прекомерното заливане на финансовата система с ликвидност от страна на централните банки е направило банките податливи на възможността за разхлабване.

Това свръхизобилие от нискодоходни ликвидни активи принуди банките да разчитат на по-рискови инвестиции, за да генерират печалби, създавайки сценарий, при който банките се чувстват принудени да задържат тези активи и да търсят начини да печелят от тях. Това изложи банките на риск от внезапно изтегляне на ликвидност, тъй като зависимостта им от тези по-рискови инвестиции може да доведе до финансова нестабилност.

Сериозни дефекти в банковата система

През 2005 г. Раджан изнесе лекция в Джаксън Хоул по време на мандата си като главен икономист на МВФ, където отправи мрачно предупреждение относно банковата индустрия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Solana: Обещаващи перспективи предизвикват вълнение сред крипто аналитиците


Това предупреждение предшества световната финансова криза и му спечели етикета “luddit” от Лари Съмърс, тогавашния финансов министър на САЩ. Забележките на Раджан придават достоверност на предишните предупреждения, че затрудненията, пред които са изправени SVB и Credit Suisse, са индикация за по-значими дефекти в банковия сектор.

Въпреки спада в цените на банковите акции след тези кризи, централните банки все пак предпочетоха да затегнат паричната политика, за да ограничат инфлацията. Предпазливото изявление на Раджан подсказва, че фундаменталните проблеми в банковата система продължават да съществуват и може да изискват по-съществени промени за преодоляването им.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Две държави от съюза увеличиха значително търговията помежду си

През първите месеци на 2024 г. Индия отбеляза забележителен ръст на износа си за Иран, с 20% скок, възлизащ на $269 милиона, според доклад на Tehran Times.

07.05.2024 7:00 1 мин. четене

Милиардерите продават Nvidia и купуват тези две акции

Продължаващото нарастване на изкуствения интелект (AI) привлече широко внимание, но друга тенденция, която набира сила сред инвеститорите, е разделянето на акциите.

07.05.2024 6:30 2 мин. четене

Крипто портфейлът MetaMask представя нова актуализация тази седмица

MetaMask, водещ крипто портфейл, обяви, че скоро ще стартира нова функция, наречена “смарт транзакции”. Тази функция, която ще бъде въведена тази седмица, бележи първата от поредица актуализации, съобразени с наскоро представената пътна карта на портфейла.

07.05.2024 3:00 2 мин. четене

Фондовият пазар в Китай започва да се възстановява

Изглежда, че китайският фондов пазар се отърсва от репутацията си на „неинвестируем“, благодарение на икономическото съживяване и ралито, което може да има още много възможности за развитие.

06.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.