НАЧАЛО Биткойн

Биткойн: Сериозни загуби за дребните инвеститори през последните 7 години – БМР

21.02.2023 9:03 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн: Сериозни загуби за дребните инвеститори през последните 7 години – БМР

Новите данни на Банката за международни разплащания сочат, че големите криптовалутни провали през 2022 г. са предизвикали скок в търговията с криптовалути на дребно.

Данните обаче сочат, че големите инвеститори са продали активите си за сметка на по-малките инвеститори, които се опитват да диверсифицират след моменти на криза.

“Тези закономерности подчертават необходимостта от по-добра защита на инвеститорите в криптопространството”, се казва в заключението на доклада на БМР – институция, която финансовите регулатори използват като източник на информация.

Базираната в Швейцария банка на централните банки повтаря предишни призиви за глобална координация при регулирането на дигиталните активи и предупреждава за увеличаване на експозицията на световната финансова система.

“Възможностите включват забрана на конкретни дейности, свързани с криптовалути, ограничаване на криптовалутите, регулиране на сектора или комбинация от тях. Ограничаването може да предотврати пренасянето на рисковете от крипто сектора върху реалната икономика и традиционната финансова система”, се казва в заключението на доклада.

Ще бъде необходима подходяща комбинация от мерки, за да се насърчи целостта на пазара, защитата на инвеститорите и финансовата стабилност.

Анализ на възвръщаемостта на инвеститорите на дребно от Биткойн за приблизително седемгодишен период, започващ през 2015 г., установи, че средният инвеститор на дребно е загубил около половината от инвестицията си до декември 2022 г., въпреки големия скок в цената, настъпил от 2015 г. до 2021 г. Данните се основават на активността и тегленията на приложения за криптоборси от август 2015 г. до средата на декември 2022 г. в 95 държави, както и на данни от веригата.

В периода между август 2015 г. и ноември 2021 г., когато цената на Биткойн достигна връх от $69,000, глобалните среднодневни активни потребители скочиха от 100,000 до над 30 милиона.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Какво да следим тази седмица?


Въпреки това повечето глобални инвеститори вероятно са загубили пари от своите инвестиции в криптовалути. Тези загуби биха могли да бъдат утежнени от факта, че по-големите, по-усъвършенствани инвеститори са имали склонност да продават монетите си точно преди рязкото понижение на цените, докато по-малките инвеститори все още са купували“, се казва в доклада.

Това може да задълбочи опасенията, които регулаторите вече имат във връзка с манипулирането на пазара и търговията с вътрешна информация при дигиталните активи.

След срива на Terra и Luna през май, както и след краха на токена FTT и борсата FTX, Биткойн, Етериум и други активи поевтиняха с повече от 20% в рамките на няколко дни.

В същото време дневните активни потребители рязко нараснаха на основните борси Binance, Coinbase и FTX по време на двете тези кризи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Достигна ли Биткойн своя връх? Том Лий от Fundstrat с коментар по темата

Съоснователят на Fundstrat Том Лий е на мнение, че цената на Биткойн все още не е достигнала своя връх.

04.05.2024 17:30 1 мин. четене

Ръководител на крипто борса се призна за виновен в прането на $9 милиарда

Александър Винник, руски гражданин, се призна за виновен за участие в заговор за пране на пари, включващ борсата за криптовалути BTC-e.

04.05.2024 15:00 2 мин. четене

Едуард Сноудън отправи “последното си предупреждение” за Биткойн

Едуард Сноудън, известният американски разобличител, повтори продължаващите си опасения относно функциите за поверителност на Биткойн или липсата на такива в скорошно изявление.

04.05.2024 9:30 2 мин. четене

Биткойн е най-добрата мрежа и никоя друга криптовалута не е близо

Съвсем наскоро Майкъл Сейлър от MicroStrategy сподели няколко ентусиазирани прозрения относно Биткойн и неговата мрежа.

04.05.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.