НАЧАЛО Други

ФБР успя да неутрализира Hive – група занимаваща се с крипто откупи

28.01.2023 13:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ФБР успя да неутрализира Hive – група занимаваща се с крипто откупи

Министерството на правосъдието обяви за акция, довела до прекратяване на действията на групата занимаваща се с крипто откупи - Hive.

Според информацията към края на юли 2022 г. ФБР са успяли да проникнат в компютърните мрежи на Hive, намирали са ключовете за декриптиране и са ги връщали на жертвите по целия свят, като по този начин са предотвратили даването на откупи от страна на жервтите в размер на $130 милиона.

От юли 2022 г. ФБР е предоставило над 300 ключа за декриптиране на жертвите на Hive, които са били обект на атака. Освен това бюрото е разпространило над 1,000 допълнителни ключа за декриптиране на предишни жертви на нападателите.

Отделът обяви още, че – заедно с Федералната криминална полиция на Германия и полицейското управление в Ройтлинген (CID Esslingen) и Националното звено за борба с престъпленията в областта на високите технологии на Нидерландия – е поел контрола над сървърите и уеб сайтовете, които Hive използва за комуникация с членовете си, прекъсвайки способността на групата да атакува и изнудва потенциални жертви.

От юни 2021 г. насам групата е изнудила повече от 1,500 жертви в над 80 държави по целия свят включително болници, училищни райони, финансови компании и критична инфраструктура и е получила над $100 милиона под формата на откупи.

Атаките на Hive са причинили сериозни смущения в ежедневните операции на жертвите по света. В един от случаите болница, атакувана от групата е трябвало да прибегне до аналогови методи за лечение на съществуващи пациенти и не е могла да приема нови пациенти веднага след атаката.

Какви методи е използвала групата?

Hive използва “ransomware-as-a-service” (RaaS) модел, включващ администратори, понякога наричани разработчици и филиали (помощници). RaaS е модел на абонаментна основа, при който разработчиците или администраторите разработват щам на RaaS и създават лесен за използване интерфейс, с който да го управляват, а след това набират помощници, които да разгърнат модела срещу жертвите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: 60% от финансовите съветници са с бичи настроения


Преди да криптира системата на жертвата, помощникът краде чувствителни данни. След това той иска откуп както за ключа за декриптиране, необходим за отключване на системата на жертвата, така и за обещание да не публикува откраднатите данни.

Нападателите често се насочват към най-чувствителните данни в системата на жертвата, за да увеличат възможността за плащане на откуп. След като жертвата плати, партньорите и администраторите си поделят откупа в съотношение 80/20. Hive публикува данните на жертвите, които не плащат, на сайта си за изтичане на данни.

Според Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на САЩ (CISA) помощниците на Hive са получили първоначален достъп до мрежите на жертвите чрез редица методи, включително: еднофакторни влизания чрез протокола за отдалечен работен плот (RDP), виртуални частни мрежи (VPN) и други протоколи за отдалечена мрежова връзка; използване на уязвимостите на FortiToken и изпращане на фишинг имейли със злонамерени прикачени файлове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето колко банки са застрашени от това да се сринат

Нестабилността на някои банки в Съединените щати се превръща във все по-сериозен проблем, който има последици както за финансовия сектор, така и за икономиката като цяло.

02.05.2024 21:00 2 мин. четене

Рекордна печалба за Tether през първото тримесечие на годината

Tether Holdings, емитентът на доминиращата в света стабилна монета Tether (USDT), обяви безпрецедентна нетна печалба от $4.52 милиарда за първото тримесечие на 2024 г.

02.05.2024 18:30 2 мин. четене

Основателят на Synthetix стартира децентрализирана борса

Създателят на Synthetix Кейн Уоруик обяви предстоящото стартиране на нова децентрализирана борса (DEX). След няколко отлагания DEX, наречена Infinex, ще заработи на 13 май.

02.05.2024 17:00 1 мин. четене

Федералният резерв остави лихвените проценти непроменени

Решението на ФЕД да запази предпазливата си позиция на фона на опасенията за инфлацията дава отражение на продължаващата несигурност по отношение на икономическите перспективи.

02.05.2024 16:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.