НАЧАЛО Биткойн

“Биткойн е най-сигурната, най-децентрализираната и най-ликвидната мрежа” – инвестиционен гигант

08.01.2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
“Биткойн е най-сигурната, най-децентрализираната и най-ликвидната мрежа” – инвестиционен гигант

През януари миналата година Fidelity публикува доклад, обхващащ защо "инвеститорите трябва да разглеждат Биткойн отделно от други дигитални активи". 

В проучването Fidelity изтъкна различни качества на Биткойн, които не само го правят по-желан като средство за съхранение на стойност, но и по-децентрализиран и сигурен от другите криптовалути. 

Изминалата година беше изпълнена със сътресения и скандали, като акцентът беше поставен върху събития като срива на стабилната монета Terra и скорошния фалит на FTX. Централизираните предприятия се възползваха от вълнението около децентрализираните криптовалути. 

Поради бързия възход на подривния клас активи и повишения интерес от страна на инвеститорите, физически лица и компании осъзнаха, че могат да направят пари. Те се заеха да създават свои собствени токени, отпускаха кредити на предприятия, които не заслужаваха да бъдат подкрепяни, а понякога дори прибираха доларите на инвеститорите. 

Това е големият проблем тази година. Предполага се, че криптовалутите са децентрализирани и лишени от всякакъв контрол от страна на един човек или една компания. Докладът на Fidelity показа чрез поредица от анализи, че Биткойн е олицетворение на децентрализацията и сигурността, и притежава други силни характеристики, които трябва да го направят предпочитан дигитален актив сред инвеститорите. 

Аргументи в полза на Биткойн

Документът е дълъг общо 26 страници и е пълен с убедителни причини, поради които BTC трябва да се разглежда отделно от всички останали криптовалути. Ето кои са най-важните неща според анализаторите на Fidelity.

Някои от характеристиките на Биткойн, които го отличават от всички останали криптовалути, са несравнимото ниво на децентрализация и сигурност. От създаването на BTC досега се появиха много алткойни, но много от тях са пожертвали сигурността и децентрализацията в полза на бързата скорост на транзакциите. Често зад подобренията на протокола стоят избрани членове на общността, като основатели и разработчици.

Но при Биткойн няма нито един човек или организация, които да дърпат конците зад кулисите – привлекателно качество, като се имат предвид недостатъците, които поразиха някои мрежи през 2022 г. Освен това разпределената и обширна мрежа от възли (нодове) по целия свят прави Биткойн значително по-сигурен от най-големите му конкуренти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Повратен момент за крипто регулациите през 2023-та? – Б. Гарлинхаус


Биткойн е надежден

Най-интересното заключение, направено от анализаторите на Fidelity, е убеждението им, че флагманската криптовалута има потенциала да се превърне в “основно парично благо” поради характеристиките, които го правят надеждна алтернатива на парите. Това са именно неговата оскъдност и търсене. 

От Fidelity предположиха, че ограниченото предлагане на актива от 21 милиона и нарастващият мрежови ефект могат да го превърнат в предпочитан дигитален актив за инвеститорите. 

Поради предимството на Биткойн, че е първи на пазара, неговия блокчейн се превърна в “най-сигурната, най-децентрализираната и най-ликвидната мрежа” – качества, които според Fidelity стимулират потребителите да го избират пред други. Анализаторите смятат, че това ще засили неговата легитимност, което впоследствие ще го направи по-ценен, тъй като търсенето се увеличава стремглаво.

Време е инвеститорите да осъзнаят, че не всеки нов алткойн заслужава място в портфейла им. Много от тези активи се преструват на криптовалути, но в действителност приличат по-скоро на централизирани Понци схеми. 

Вероятно никога няма да има друг Биткойн и поради тази причина той трябва да бъде приоритизиран повече от всеки друг дигитален актив. Инвеститорите в BTC могат да бъдат уверени, че блокчейнът ще остане устойчив. Той е най-вероятният кандидат да се превърне в основния дигитален актив за години напред.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Достигна ли Биткойн своя връх? Том Лий от Fundstrat с коментар по темата

Съоснователят на Fundstrat Том Лий е на мнение, че цената на Биткойн все още не е достигнала своя връх.

04.05.2024 17:30 1 мин. четене

Ръководител на крипто борса се призна за виновен в прането на $9 милиарда

Александър Винник, руски гражданин, се призна за виновен за участие в заговор за пране на пари, включващ борсата за криптовалути BTC-e.

04.05.2024 15:00 2 мин. четене

Едуард Сноудън отправи “последното си предупреждение” за Биткойн

Едуард Сноудън, известният американски разобличител, повтори продължаващите си опасения относно функциите за поверителност на Биткойн или липсата на такива в скорошно изявление.

04.05.2024 9:30 2 мин. четене

Биткойн е най-добрата мрежа и никоя друга криптовалута не е близо

Съвсем наскоро Майкъл Сейлър от MicroStrategy сподели няколко ентусиазирани прозрения относно Биткойн и неговата мрежа.

04.05.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.