НАЧАЛО Регулации

ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

04.10.2022 22:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

Европейският парламент гласува в подкрепа на решение, което представлява значителна крачка за блокчейн пространството. 

Резолюцията се бори както с укриването на данъци чрез крипто активи, така и с рационализирането на правилата за тяхното данъчно облагане.

Това решение се опитва да определи какво прави едно събитие облагаемо с данък и предполага, че конвертирането от крипто във фиатна валута е най-реалистичният вариант. 

Европейската комисия все още не е определила ясно това и други възможни облагаеми събития и разглежда безграничния характер на криптовалутите. 

Освен това обменът на информация за данъкоплатците от страна на междунационалните данъчни администрации ще трябва да включва информация за крипто активите. Въпреки това политиката призовава и за “опростено данъчно третиране” за по-малките сделки.

Блокчейн технологията се прокарва и като инструмент за събиране на данъци, като се определя потенциалът на технологията за “автоматизиране на събирането на данъци, ограничаване на корупцията и по-добро идентифициране на собствеността върху материални и нематериални активи, което позволява по-добро данъчно облагане на мобилните данъкоплатци”, се посочва в съобщението на Европейския парламент.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Комисията е призована да въведе блокчейн технологията в програмите за данъчно облагане. Тя също така насърчава държавите – членки на ЕС, да реформират своите данъчни органи.

Досието беше прието на пленарната сесия на Парламента с огромно мнозинство от 566 гласа “за”, 7 гласа “против” и 47 гласа “въздържал се”. Водеща в доклада е евродепутатът Лидия Перейра, член на дясноцентристката Европейска народна партия в Парламента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Shiba Inu: Хард форкът на Shibarium е завършен успешно

Shiba Inu (SHIB) официално завърши дългоочакваният си хард форк Shibarium, както бе обявено чрез актуализация в X (Twitter).

04.05.2024 13:30 1 мин. четене

DogeChain спира работа – потребителите трябва да изтеглят своите средства до юни

DogeChain, основна платформа в екосистемата на Dogecoin, обяви предстоящото си закриване, насрочено за 1 юни 2024 г.

04.05.2024 6:00 1 мин. четене

Американски сенатор оспорва натиска на САЩ върху крипто пазара

На фона на нарастващия глобален регулаторен контрол върху сектора на криптовалутите, сенатор Синтия Лумис се очертава като остър критик на подхода на администрацията на Байдън.

03.05.2024 11:00 1 мин. четене

Блокчейн следователи започват да използват AI, за да разкриват случаи на пране на пари

През 2019 г. Elliptic, компания за блокчейн анализи, си сътрудничи с MIT-IBM Watson AI Lab, за да публикува проучване, демонстриращо обучението на модел за машинно обучение за откриване на Биткойн транзакции, свързани с незаконни дейности, като например схеми за откуп или даркнет пазари.

03.05.2024 2:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.