НАЧАЛО Крипто Крими

Служители от технологичния сектор губят милиони в крипто измама

20.08.2022 9:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Служители от технологичния сектор губят милиони в крипто измама

Нова измама с криптовалута, при която загубите възлизат на милиони долари, е засечена в района на Сан Франциско и е насочена към инвеститори от Силициевата долина.

Крипто измамата, наречена “Pig Butchering“, заразява телефона на жертвата чрез взаимодействие в приложения за запознанства или социални медии, съобщи ABC7 News Bay Area на 19 август.

Забележително е, че измамниците изпращат на жертвите връзка към това, което е огледален образ на легитимно приложение или платформа за търговия с криптовалути. След изтеглянето на приложението обаче измамниците получават достъп до устройствата на жертвите си.

Мащабът на измамата засега все още не е известен, но след като телефонът на мишената е заразен, зловредният софтуер може да получи достъп до данните на жертвата. Установени са поне две жертви, които кумулативно са загубили около $2.5 милиона. Забележително е, че едната жертва е служител в технологичния сектор на Силициевата долина.

Измамниците търсят жертви

Според властите измамата е напреднала, като извършителите проучват жертвите си, преди да ги атакува, и по-специално атакуват мобилните им устройства. Освен това разследващите отбелязват, че измамата се проявява като фалшиви зловредни приложения, които предоставят достъп до лична информация.

“Приложенията са много убедителни […] в някои случаи изглеждат точно като всички останали приложения. Много убедителна схема […] Някои от сайтовете изглеждат като Apple App Store и дори ще имат рейтинги и ще казват, че това е одобрено от Apple приложение с висок рейтинг. Те стават все по-изкусни”, казва финансовият анализатор от Тайните служби на САЩ Андрю Фрей.

В някои случаи фалшивите инвестиционни платформи стигат дотам, че предлагат телефонни линии за обслужване на клиенти. В крайна сметка обаче жертвите общуват директно с измамниците.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Gemini добавя стейкинг за MATIC, ETH, SOL и DOT


Нарушаването на неприкосновеността на личния живот ще продължи

Разследващите предупредиха, че дори деинсталирането на приложенията не отстранява веднага нанесените щети, като подчертаха, че нахлуването в личния живот може да продължи и занапред. На жертвите се препоръчва да извършат възстановяване на фабричните настройки.

Потребителите също така се насърчават да избягват изтеглянето на приложения от линкове, изпратени чрез WhatsApp и текстови съобщения, а да се насочват само към официалните платформи като App Store и Google Play.

Като цяло, с разрастването на криптовалутите, измамниците се възползват от нищо неподозиращите инвеститори. На фона на неотдавнашната корекция на пазара обаче данните показват, че приходите от крипто измами са спаднали с около 65% през последната година.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Блокчейн следователи започват да използват AI, за да разкриват случаи на пране на пари

През 2019 г. Elliptic, компания за блокчейн анализи, си сътрудничи с MIT-IBM Watson AI Lab, за да публикува проучване, демонстриращо обучението на модел за машинно обучение за откриване на Биткойн транзакции, свързани с незаконни дейности, като например схеми за откуп или даркнет пазари.

03.05.2024 2:30 1 мин. четене

САЩ започна федерално разследване срещу Block на Джак Дорси

Федерални прокурори разследват Block, компанията за финансови технологии, основана от Джак Дорси, на фона на твърдения, че нейните услуги, включително Square и Cash App, са били използвани за улесняване на транзакции за терористични групи.

03.05.2024 2:00 2 мин. четене

ФБР разкри мащабна инвестиционна схема, свързана с криптовалути

ФБР, в сътрудничество със съд в Ню Йорк, арестува местен жител, Идин Далпур, по обвинения, свързани със сложна Понци схема.

03.05.2024 1:00 2 мин. четене

Компанията зад Terra (LUNA) отказва да плати $5.3 милиарда глоба

Срещу Terraform Labs и нейния главен изпълнителен директор До Куон са повдигнати сериозни обвинения от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

02.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.