Home

Куба е готова да признае и регулира употребата на криптовалути

28.08.2021 10:35 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Куба е готова да признае и регулира употребата на криптовалути

Две седмици преди официалното приемане на Биткойн от Ел Салвадор като законно платежно средство, друга нация от Латинска Америка реши да се насочи към използването на криптовалути.

Според последните доклади кубинското правителство заяви, че иска да “признае и регулира” използването на цифрови активи в нацията.

Днес в официалния вестник на страната беше публикувано решение, което разкри, че кубинската централна банка скоро ще въведе правила за използване на криптовалути. Освен това ще се определят и лицензионните изисквания за доставчиците на крипто услуги в островната държава.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн е изправен пред силна съпротива – какво да следим?

По-рано през май президентът на Куба Мигел Диас Канел преглеждаше възможностите за приемане на криптовалути в страната. Мнозина смятат това е начин за борба с икономическите проблеми, предизвикани от пандемията COVID-19.

Криптовалутите се използват в Куба от няколко години. Криптовалутите се използват предимно за заобикаляне на ембаргото на САЩ, което пречи на гражданите да имат достъп до финансовите пазари и използването на американския долар. Изчислено е, че почти 100,000 кубинци използват криптовалути за плащания на парични преводи, протестни дарения и онлайн плащания.

Тъй като кубинците нямат достъп до международни дебитни и кредитни карти, е трудно да се получават плащания от различни държави. 

Децентрализираният характер на криптовалутите, заедно с лекотата на плащанията на дълги разстояния, предоставя жизнеспособна алтернатива за страната да облекчи икономическите си трудности.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Европа ще забрани анонимните крипто транзакции

Липсата на регулации е обект на безпокойство за мнозина, които се опасяват от прекомерна и негативна реакция от страна на правителството. Въпреки това, съгласно гореспоменатата резолюция, Централната банка може да разреши използването на криптовалути “по причини от социално-икономически интерес”, макар че държавата ще следи операциите. Освен това използването на крипто за незаконни дейности все още е строго забранено, отбеляза той.

Други държави като Иран и Венецуела също са експериментирали с цифрови валути, за да заобиколят санкциите на САЩ. Докато Иран е готов да пусне свой собствен CBDC, венецуелците отдавна използват крипто за борба с хиперинфлацията. Правителството дори пусна подкрепена от държавата “криптовалута”, наречена Petro през 2017 г., която не може да добие сцепление.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Бивши служители на SEC ще свидетелстват за крипто регулирането на изслушване в Конгреса

Бивши високопоставени служители от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) се готвят да дадат показания по време на изслушване в Конгреса, на което ще бъде разгледан подходът на агенцията към регулирането на криптовалутите.

17.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Големи крипто компании обединяват усилията си за постигане на съответствие с MiCA

Научната фондация за DLT (DSF) стартира крипто алианса MiCA на 16 септември, като учредители са Hedera, Ripple и фондация Aptos.

16.09.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Директорът на Circle призовава за глобални стандарти, тъй като стабилните монети набират популярност

Circle, която стои зад USDC, е оптимистично настроена по отношение на масовото приемане на стабилните монети като ключов компонент на дигиталните финанси.

16.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Конгресмен представи нов законопроект за опростяване на крипто правилата в САЩ

Конгресменът от Тенеси Джон Роуз представи законодателен акт, наречен „BRIDGE Digital Assets Act“, който има за цел да преработи регулаторната рамка на САЩ за криптовалутите.

15.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.