Home

Биткойн ETF на Fidelity: Радост за повечето, проблем за Grayscale

29.03.2021 23:17 4мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн ETF на Fidelity: Радост за повечето, проблем за Grayscale

В продължение на години Биткойн компаниите чукат вратата на SEC с надеждата да бъдат одобрени за Биткойн ETF - само за да може агенцията да отговори с твърдо не всеки път.

Но сега една от компаниите пред вратата е могъщата Fidelity Investments и това вероятно ще промени играта.

В случай, че сте го пропуснали, базираният в Бостън финансов гигант пусна документи тази седмица, за да създаде ETF (борсово търгуван фонд), наречен Wise Origin Bitcoin Trust – име, което според някои произлиза от японския канджи за Сатоши Накамото. Ако бъде одобрен, Биткойн фондът на Fidelity ще се търгува като акции на публични фондови борси заедно с други ETF на компанията, посветени на облигации, акции на по-устойчиви компании (т.нар. “сини чипове“) и други активи.

Ако това се случи, би било огромна печалба не само за Fidelity, но и за всички, които притежават Биткойн. Одобрението на Биткойн ETF би добавило още легитимност към криптовалутата и би довело до поток от нови инвестиции както от клиенти на дребно, така и от институционални клиенти. Всичко това вероятно ще доведе до изстрелване на цената на Биткойн нагоре.

Нищо от това не е сигурно, разбира се. Както беше отбелязано, SEC категорично отхвърли десетки предишни предложения за Биткойн ETF, обикновено поради опасения от потенциална манипулация на пазара. В случая на Fidelity обаче фирмата идва със своята сериозна репутация, която липсва на други кандидати и нейното предложение разчита на ценообразуването на Биткойн от различни спот пазари, включително Bitstamp, Coinbase, Gemini, itBit и Kraken – Подход, който може да успокои страховете на агенцията от манипулация.

И накрая, Fidelity и нейните адвокати – които са добре запознати с политиката на SEC – вероятно са избрали да подадат документи сега, защото смятат, че времето е точно заради новия президент и председател на SEC.

Резултатът е, че всеки е готов да бъде победител: Fidelity; Биткойн инвеститорите; и дори SEC, която се сблъсква с критики за обструкционистки политики за крипто.

Е, почти всеки ще бъде победител.

Ако SEC предостави на Fidelity ETF, това няма да се отрази добре на Grayscale Investments. От години Grayscale се радва на доходоносна индустрия, като представя Биткойн под формата на акции в своя фонд GBTC – правна вратичка, която заобикаля забраната на SEC за Биткойн ETF и такава, която по някаква причина никой друг не е копирал ефективно. 

В споразумението се вижда, че Grayscale създава нови акции в тръста няколко пъти в годината и ги продава на богати инвеститори, които от своя страна ги обръщат за премия на инвеститорите на дребно шест месеца по-късно. За своя проблем, Grayscale събира тлъста такса от 2%.

Появата на ETF означава, че уютната ниша на Grayscale е готова да имплодира. Всъщност можем да станем свидетели на ново дъно, тъй като акциите в тръста на Grayscale – които винаги са се търгували с премия към цената на базовия Биткойн – се търгуват под цената на Биткойн през последните седмици. 

Междувременно професионалните инвеститори са се вкопчили в закупуването на повече акции. Причината за спада не е напълно ясна, но най-доброто предположение е, че инвеститорите разпознават, че появата на ETF наближава – и чакат да купят ETF, чиито разходи ще бъдат малка част от тръста на Grayscale.

Това не означава, че Grayscale Investments са обречени. Както бе съобщено тази седмица, Grayscale може да преобразува тръста си в собствен ETF, когато моментът е подходящ. Ако това се случи, възвръщаемостта няма да е толкова доходоносна за Grayscale, но може да помогне на компанията да достигне до по-широк кръг клиенти и да остане основен играч на пазара на Биткойн. 

Междувременно компанията ще се възползва от своя способен мениджърски екип и баланс, който е изпъкнал след рекордното представяне през 2020 г. В същото време Grayscale ще може да се наслаждава на квазимонопол върху акции на други криптовалути, чрез използваната от тях вратичка в закона, дори след като SEC одобри Биткойн ETF.

Всичко това подчертава как финансовите стълбове, залегнали в основата на Биткойн икономиката, са готови да се изместят през 2021 г., тъй като Fidelity и други големи играчи от традиционните финанси навлизат по-навътре в крипто територията. 

Този феномен вероятно ще бъде от полза за всички, които имат дял в Биткойн като ще има по-високи цени и повече участници. Няма причина да мислим, че всеки не може да бъде победител – вероятно дори Grayscale, ако изиграят правилно картите си.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Русия настоява за финансова независимост от МВФ

Русия насърчава партньорите си от БРИКС да създадат финансова система, независима от западни институции като Международния валутен фонд (МВФ).

11.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Южна Корея предполагаемо се насочва към одобрението на крипто ETF-и

На 10 октомври Комисията за финансови услуги (FSC) на Южна Корея обяви създаването на Комитет за виртуални активи, чиято цел е да разгледа възможностите за одобрението на борсово търгувани фондове за криптовалути (ETF).

11.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Mилениалите приемат криптовалутите като основна инвестиционна стратегия според Charles Schwab

Криптовалутите продължават да набират популярност, особено сред по-младите инвеститори.

11.10.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн се върна бързо над $62,000 след внезапния спад – ето какво може да се очаква

Снощи Биткойн за кратко се понижи под $59,000, но бързо отскочи и си върна критичното ниво от $61,000, демонстрирайки V-образно възстановяване.

11.10.2024 19:19 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.