НАЧАЛО Други

Жените в Испания предпочитат криптовалутите като инвестиция

14.04.2022 17:55 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Жените в Испания предпочитат криптовалутите като инвестиция

Миналия февруари немската необанка N26 проведе проучване сред 16,030 жени и мъже на своите 5 най-големи европейски пазара (Австрия, Франция, Германия, Италия и Испания).

Основните му цели бяха да се разбере по-добре какви пречки все още срещат жените, когато инвестират парите си, какви са техните мотиви и предпочитания, каква част от месечните си доходи инвестират и какви са плановете им за 2022 г.

Един от най-интересните резултати от проучването разкри, че в Испания криптовалутите са най-популярният актив сред жените и над три четвърти от жените инвеститори планират да удвоят инвестираният от тях капитал през 2022 г. Проучването също така показа, че недостигът на средства е основното препятствие за жените, когато става дума за инвестиране, последвано от липса на достатъчно знания.

Проучването показва, че жените в Испания печелят по-малко от мъжете: 3 от 5 жени имат месечен доход от 0 до 1,999 евро, почти наполовина по-малко от мъжете. Не е изненадващо, че средно жените инвестират с 15% по-малко от мъжете.

Интересно е, че 84% от испанците все още смятат инвестирането за дейност, доминирана от мъже, а 46% от испанките изобщо не говорят за инвестиции.

Жените в пространството на криптовалутите

Близо 2 от 5 жени инвеститори в Испания смятат крипто активите за свой любим инвестиционен продукт. Сред тези, които все още не инвестират, една четвърт казват, че е най-вероятно да инвестират в крипто активи, 23% в недвижими имоти и 21% в банкови продукти. Проучването заключава също, че жените, които планират да започнат да инвестират, разпределят до 324 евро на месец. Друго интересно откритие е, че в Испания 76% от жените казват, че искат да удвоят инвестициите си през 2022 г.


НЕ ИЗПУСКАЙ
‘Сливането’ на Етериум изглежда е отложено – но закога?

Какъв е профилът на жената инвеститор? Жените на възраст 55-64 години са тези, които желаят да отделят най-големи суми за нови инвестиционни възможности, според проучването. Жените, които работят във финансовия и технологичния сектор, са тези, които инвестират най-много. Семейната ситуация също може да играе роля в инвестиционното поведение: жените с деца инвестират средно €100 повече на месец от тези без деца.

Що се отнася до обучението по инвестиции и финанси, тези, които се смятат за най-информирани, работят във финансовия сектор (51%), правото (45%), електронната търговия (45%) и социалната работа (41%). 

При определяне на инвестиционните стратегии повече от една трета дават приоритет на рентабилността, както и на съотношението цена/качество (33%) и минимизиране на риска (32%). Устойчивостта е фактор, който се взема предвид само от 15% от жените инвеститори. Има съществени разлики между мъжете и жените по отношение на инвестиционните стратегии: почти два пъти повече мъже (29%) от жените (15%) смятат за важно диверсифицирането на инвестиционното портфолио.

Повече видимост за жените инвеститори

Сред основните причини жените и Испания да инвестират, да увеличават спестяванията си в дългосрочен план е най-често посочваната (47%). При мъжете се наблюдава същата тенденция.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Ето какво очаква CEO-то на Pantera Capital от Биткойн тази година

Основната пречка както за жените, които вече инвестират, така и за тези, които не го правят, е липсата на пари (58% от интервюираните). Липсата на достатъчно знания (38%) е втората най-избирана причина, следвана от липсата на вяра в инвестиционните продукти (23%) и несигурността относно бъдещата финансова стабилност (20%).

От друга страна, на въпрос за причините, които биха ги насърчили да инвестират, над една четвърт казаха, че биха искали жените да говорят по-открито за инвестициите, а 1 от 4 биха искали да знаят за повече жени инвеститори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовият пазар в Китай започва да се възстановява

Изглежда, че китайският фондов пазар се отърсва от репутацията си на „неинвестируем“, благодарение на икономическото съживяване и ралито, което може да има още много възможности за развитие.

06.05.2024 21:30 2 мин. четене

Топ 4 фактора, които могат да разтърсят финансовите пазари

Наскоро Capital Economics очерта серия от потенциални рискове, които биха могли бързо да влошат финансовите условия въпреки настоящата стабилност на пазара и икономиката.

06.05.2024 21:00 2 мин. четене

Крипто борсата Crypto.com разширява партньорството си с Формула 1

Crypto.com, водеща борса в сферата на дигиталните валути, се подготвя да засили рекламните си усилия в спортната сфера и по конкретно Формула 1, за да засили глобалната си разпознаваемост.

06.05.2024 20:30 1 мин. четене

Ето какво тежи най-много на икономиката на Китай

Най-новото тримесечно проучване на централната банка в Китай показва, че домакинствата продължават да изпитват затруднения поради отслабения пазар на труда, което води до сравнително ниски разходи за потребление, тъй като хората са склонни да дават приоритет на спестяванията.

06.05.2024 19:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.