НАЧАЛО Други

Криптовалутите няма да успорят икономическата мощ на централните банки

02.07.2018 12:28 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутите няма да успорят икономическата мощ на централните банки

Криптoвалутите няма да оспорят икономическата мощ на централните банки, каза Европейският парламент миналата седмица.

В последния Monetary Dialogue, публикуван на 26-ти юни, комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент заяви, че докато криптовалутите са направили финансовите сделки “относително безопасни, прозрачни и бързи”, те не представляват заплаха за суверенните валути по света.

Анализът, извършен от Центъра за социални и икономически изследвания, изследователски институт с нестопанска цел, базиран във Варшава, първо признава, че крипто са довели до финансови транзакции, отбелязвайки, че сега те “се използват глобално, без да се вземат предвид националните граници.”

Криптовалутите “отговарят на реалното търсене на пазара”, твърди анализът и те ще имат потенциал да станат “пълноправни частни пари” или дори постоянен елемент на световната икономика.

Изследователите обаче заявиха, че е “малко вероятно” криптотата да застрашат централните банки и суверенните валути и да премахнат съществуващите парични структури, особено в страни, където техните суверенни валути са широко разпространени.

Понастоящем, според анализа, общата стойност на всички криптовалути, които циркулират на пазара, силно подценяват стойността на основните суверенни валути в обращение.

Но има няколко изключения. В доклада се посочва инфлацията във Венецуела и се отбелязва, че в много по-малките юрисдикции на паричната единица криптовалутите “могат” да предлагат алтернатива на нестабилната валута.

Освен това анализът предложи финансовите регулатори да третират крипто като “всякакви други финансови транзакции или инструменти”, като се имат предвид потенциалните рискове, свързани с транзакциите, използващи криптовалути, включително изпирането на пари, укриването на данъци и финансирането на незаконни дейности.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск призовава Уорън Бъфет да купува акции на Tesla

Илон Мъск предложи на Уорън Бъфет да обмисли възможността да се включи в акциите на Tesla, след като Berkshire Hathaway, конгломератът, ръководен от Бъфет, продаде още 115 милиона акции на Apple.

07.05.2024 21:30 1 мин. четене

Австралийския SEC изисква от крипто борсите да предадат информация за всички техни клиенти

Съобщенията сочат, че Австралийската данъчна служба (ATO) е поискала лични данни и подробности за транзакциите от крипто борсите за до 1.2 милиона сметки.

07.05.2024 19:30 1 мин. четене

Националната банка на Швейцария проучва начини да токенизира финансови активи

Председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан разкри в понеделник, че банката проучва оптималните методи за дигитално токенизиране на финансови активи с цел повишаване на сигурността и ефективноста на плащанията.

07.05.2024 19:00 2 мин. четене

Защо Саудитска Арабия увеличава цените на петрола за пазарите в Азия

Саудитска Арабия повиши цената на петрола си за клиенти в Азия, включително Китай, преди предстоящата среща на ОПЕК+ относно производствените цели.

07.05.2024 18:30 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.