НАЧАЛО Други

Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

15.06.2018 14:37 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Проучване свърза Tether с манипулацията на цената на Биткойн

В понеделник изследователи от Тексаския университет в Остин публикуваха изследване, в което се посочва, че Tether е бил използван за прекомерно влияние върху покачването на Биткойн през 2017 г.

Техният доклад изглежда потвърждава това, което мнозина вярват в продължение на месеци, ако не и години, че пазарите на криптовалути са податливи на манипулация.

Когато цената на Биткойн спадне, търговците и журналистите се карат да обяснят внезапния спад. През последните 24 часа Биткойн е паднал с почти седем процента, според CoinMarketCap.

Издадено на 13-ти юни 2018 г., изследването на проф. Джон Грифин и докторанта Амин Шамс предполагат, че Tether (USDT), цифрова валута, за която се предполага, че е подкрепена от резерви в щатски долари, е била използвана за поддържане на цените на борсата за криптовалути Bitfinex. Това е всеизвестно в рамките на общността на крипто от край време, но изследването придава академичното правоподобност на изказванията.

В статията Грифин и Шамс пишат: “Чрез картографиране на блокчейна на Биткойн и Tether можем да установим, че субектите, свързани с Bitfinex, използват Tether за закупуване на Биткойн при понижаване на цените. Подобна подкрепа на цените е успешна, след като цените на Биткойн се покачват след периодите на интервенция.”


С други думи: за да се противодейства на спада на цените, изглежда, че някой в Bitfinex използва Tether, за да купува Биткойн.

Можем да си спомним, че през декември Commodity Futures Trading Comission призова Bitfinex и Tether, които имат припокриващи се мениджърски екипи. И през януари Tether се раздели с одитора си, Friedman LLP.

Учените продължават:

Тези ефекти са налице само след отрицателнa възвръщаемост и периоди след отпечатването на Tether. Всъщност дори и по-малко от 1% от крайния обмен на Tether за Биткойн има значителни агрегирани ценови ефекти. Покупката на Биткойн с Tether също се появява по-агресивно точно под характерните кръгли прагове, където ценовата подкрепа може да бъде най-ефективна.

Отново на ясен език: в периоди, непосредствено след падането на цените на Биткойн, а Tether имат още няколко USDT токена, тогава е ясно, че някой изкуствено натиска цената на Биткойн. Също така изглежда, че активността е по-концентрирана на определени нива (например близо 7,100 долара, а не 7,084 долара). Това вероятно е така, защото тези ценови равнища може да са психологически важни. По същество, ако котировките паднат под определен праг, участниците на пазара биха могли да се страхуват и това би могло да доведе до паническа продажба.

“Прокситата за търсенето на Tether получават малка подкрепа в данните”, добавят Грифин и Шамс, “но резултатите ни са в съответствие с хипотезата за манипулиране”.

С други думи, изглежда, че купувачите на крипто не се интересуват наистина от Tether , а изследователите са доста уверени, че производството на на USDT има много общо с цените на Биткойн, които остават високи.

Като цяло нашите констатации осигуряват значителна подкрепа на мнението, че манипулирането на цените може да се окаже в основата на значителни изкривяващи ефекти в криптовалутите. Тези констатации предполагат, че наблюдението и мониторингът на външния капиталов пазар може да са необходими, за да се получи истински свободен пазар.

Статия публикувана миналата година от професор Нийл Гандал, докторанта Дж.Т. Хамик, асистентката Тайлър Мур и студентката во магистърска програма Тали Оберман изследват подозрителната търговска дейност по MtGox между февруари и ноември 2013 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Apple разбива рекорди с обявяването на обратно изкупуване на акции на стойност $110 милиарда

Технологичният гигант Apple обяви монументална програма за обратно изкупуване на акции на стойност $110 милиарда, която е най-голямата в историята на САЩ и надминава предишните ѝ програми за обратно изкупуване на акции на стойност $90-100 милиарда съответно през 2021 г. и 2018 г.

04.05.2024 23:00 2 мин. четене

Илон Мъск превърна Tesla в “меме акции” според икономист

Според икономиста от Калифорнийския университет в Бъркли, Джей Брадфорд ДеЛонг пазарният успех на Tesla зависи от способността на главния изпълнителен директор Илон Мъск непрекъснато да дава обещания, независимо от действителните резултати на компанията.

04.05.2024 21:30 2 мин. четене

Инфлацията в Турция достига невероятните 70%

Инфлацията в Турция, която и без това е сред най-високите в световен мащаб, продължи да се повишава за шести пореден месец, стимулирана от правителствени политики като увеличаване на заплатите въпреки агресивното повишаване на лихвените проценти.

04.05.2024 21:00 2 мин. четене

Правителството на САЩ не може да фалира, защото принтира парите, твърдят от администрацията на Байдън

Администрацията на Байдън неотдавна предизвика полемика с твърдението си, че правителството на САЩ не може да фалира поради способността си да печата пари, както бе разкрито в документален филм, озаглавен „Finding the Money“ (Откриване на парите).

04.05.2024 20:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.