Home

ИЗВЪНРЕДНО: Излязоха данните за инфлацията в САЩ – ето какво трябва да знаете

14.08.2024 15:31 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ИЗВЪНРЕДНО: Излязоха данните за инфлацията в САЩ – ето какво трябва да знаете

Току-що излязоха може би най-важните данни за инфлацията в САЩ - индексът на потребителските цени (CPI).

Основната инфлация спадна до 2.9% през юли, което е по-малко от очакваното.

През изминалия месец потребителските цени се повишиха с 0.2%, като обърнаха тенденцията на спад с 0.1% от предходния месец, дължащ се на поскъпването на енергията.

Като се изключат по-волатилните цени на храните и горивата, базисната инфлация през юли се повиши с 3.2% спрямо предходната година, което е леко намаление спрямо годишния ръст от 3.3% през юни. На месечна база основните цени се повишиха с 0.2% спрямо 0.1% през юни, сочат данни на Bloomberg.

Макар че данните за инфлацията през юли не са толкова ниски, колкото през юни, те съответстват на предишната тенденция на дефлация и би трябвало да отговарят на критерия на Фед за начало на намаляване на лихвените проценти през септември.

Базисната инфлация остава трайно висока поради увеличените разходи за жилища и основни услуги като застраховки и медицински грижи.

Преди сряда индексът на цените на производител (PPI) за юли бе по-нисък от очакваното, което оформи очакванията на инвеститорите и засили аргументите за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв.

През юли цените на производителите в САЩ, които са критичен показател за инфлацията на едро и често предвиждат бъдещите тенденции в потребителските цени, се повишиха само с 0.1% спрямо предходния месец, след като през юни се повишиха с 0.2%. Този темп на растеж беше по-нисък от прогнозите на икономистите. На годишна база индексът нарасна до 2.2%, надхвърляйки леко инфлационната цел на Федералния резерв от 2%.

След неотдавнашния срив на фондовия пазар, който заличи около $2 трилиона за един ден, инвеститорите с нетърпение очакват намаляване на лихвените проценти, като някои дори твърдят, че Фед трябва да проведе извънредно заседание и незабавно да намали лихвите преди следващото заседание.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилността на цената на Биткойн е от решаващо значение за миньорите

Биткойн миньорите може да отчетат GAAP нетна печалба през това тримесечие, ако цената на Биткойн остане над $62,000 до края на месеца.

19.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance отчита 40% ръст на институционалните инвеститори

Според главния изпълнителен директор Ричард Тенг интересът към Binance от страна на институционални и корпоративни инвеститори рязко се е увеличил с 40% през тази година.

19.09.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.