Home

Microsoft-OpenAI: Микс от съперничество и партньорство

04.08.2024 10:00 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Microsoft-OpenAI: Микс от съперничество и партньорство

В неотдавнашно заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Microsoft представи отношенията си с OpenAI като смесица от съревнование и сътрудничество.

В отчета, представен през юли, OpenAI често бива описвана като конкурент и “стратегически партньор“, подчертавайки сложния характер на тяхната връзка.

Въпреки че изброява многобройни конкуренти като Apple и Nintendo, Microsoft идентифицира OpenAI като свой единствен стратегически партньор. Тази подробност се откроява, особено като се има предвид, че в документа 72 пъти се споменава “партньор” и неговите варианти, без да се посочват конкретно други партньори.

Тази динамика на партньорството и конкуренцията е важна, като се имат предвид текущите антитръстови разследвания в Обединеното кралство, САЩ и ЕС относно Microsoft и OpenAI. Тези разследвания разглеждат потенциални антиконкурентни практики в сектора на изкуствения интелект.

Взаимоотношенията между двете компании се развиха сериозно. През 2019 г. Microsoft инвестира $1 милиард в OpenAI, като стана неин изключителен доставчик на облачни услуги, а по-късно, с пускането на ChatGPT, инвестира още $10 милиарда. Тази инвестиция позволи на Microsoft ранен достъп до GPT-4 за своите услуги “Copilot” и “Bing”.

През 2023 г. OpenAI премина през промени в ръководството, като главният изпълнителен директор Сам Алтман бе за кратко отстранен. По време на тези сътресения Microsoft предложи позиции на Алтман и други служители на OpenAI. В крайна сметка той се върна на поста главен изпълнителен директор, а по-късно, през юли 2024 г., Microsoft се отказа от мястото си на наблюдаващ в борда на OpenAI.

Тези събития се случиха на фона на засилен регулаторен контрол, като антитръстовите разследвания се разгорещиха както в Европа, така и в САЩ. Въпреки че подобни проверки са обичайни за технологичната индустрия, особено внимание предизвиква фактът, че Microsoft представя отношенията си с OpenAI като смесица от съперничество и партньорство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Индия обмисля забрана на чат приложението Telegram – ето защо

Telegram е изправен пред потенциални ограничения в Индия след значителен пробив в сигурността, свързан с приложението.

20.09.2024 21:45 2мин. четене Alexander Zdravkov

Камала Харис разглежда нови крипто политики за САЩ според Антъни Скарамучи

Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital, обяви, че вицепрезидентът Камала Харис работи по политиките за криптовалутите в кампанията си с подкрепата на крипто застъпници.

20.09.2024 20:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как намаляването на лихвите ще послужи като бичи сигнал за крипто пазара?

Известен крипто анализатор преразгледа гледната си точка за някои дигитални активи след неотдавнашното намаляване на лихвения процент от страна на Федералния резерв.

20.09.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Намаляването на лихвите с 0.5% е “политически ход” – Доналд Тръмп

Доналд Тръмп разкритикува неотдавнашното решение на Федералния резерв да намали основния си лихвен процент с половин пункт, като го нарече “политическа маневра” и предположи, че по-малкото намаление би било по-подходящо.

20.09.2024 19:45 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.