Home

Заседанието на Федералния резерв току-що приключи – лихвите остават непроменени

31.07.2024 21:06 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заседанието на Федералния резерв току-що приключи – лихвите остават непроменени

Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC) току-що приключи двудневната си среща.

Федералният резерв реши да не понижава лихвените проценти днес, което оставя очакванията за евентуално понижение на лихвите през септември.

От юли 2023 г. насам FOMC поддържа целевия лихвен процент по федералните фондове на най-високото му равнище от 23 години насам в рамките на диапазона 5,25%-5.5%. Със забавянето на инфлацията и стабилизирането на пазара на труда официалните лица се стремят към меко приземяване на американската икономика.

От началото на 2022 г. централната банка повиши лихвените проценти, за да се справи с най-сериозната инфлация от четири десетилетия насам, която достигна своя връх от 9,1% през юни 2022 г. Оттогава инфлацията е намаляла до около 3% годишно.

Очаквания за намаляване на лихвените проценти на ФЕД

Фючърсите върху лихвените проценти сочат 88% вероятност за намаление с четвърт пункт през септември и 12% вероятност за намаление с половин пункт. От пролетта насам доходността на облигациите значително намаля, тъй като очакванията за намаляване на лихвените проценти се повишиха.

Пауъл и други официални лица обаче заявиха, че са необходими повече положителни икономически данни, преди да се вземе решение.

Лихвеният процент по федералните фондове – това, което банките начисляват една на друга за краткосрочни заеми – сега се намира в диапазона от 5.25% до 5.5%. Повечето икономисти, анкетирани от FactSet, очакват Фед да остави тази ставка непроменена до заседанието си през септември.

Япония повишава лихвените проценти заради отслабването на йената

По-рано днес Японската централна банка повиши лихвените проценти до 0.25%, което предизвика значителна волатилност при акциите и японската йена. Освен това централната банка обяви плановете си да намали месечните си покупки на облигации до около 3 трилиона йеин ($19.6 милиарда) до първото тримесечие на 2026 г. Този ход беше по-малко агресивен, отколкото очакваха анализаторите.

Устойчивият спад на японската йена спрямо щатския долар принуди централната банка да осъществи повишения на лихвените проценти през тази година. Това е първият случай от две десетилетия насам, когато лихвените проценти в Япония станаха нетно положителни.

Волатилност на криптопазара

Цената на Биткойн стана силно волатилна, особено след като в понеделник достигна връх от $70,000. Очаква се тази волатилност да продължи, повлияна от решението на Фед за намаляване на лихвените проценти и изтичането на опциите за биткойн в петък. Освен това движението на Mt. Gox на стойност над $3.15 милиарда в BTC по-рано днес допринесе за настоящите колебания на пазара.

Общият криптопазар също изпитва волатилност, като Етериум се колебае около $3,300. Положителните потоци в ETF на Етериум днес предполагат потенциално възходящо движение за ETH. Междувременно XRP се повиши с 9%, което е в разрез с по-широката пазарна тенденция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилността на цената на Биткойн е от решаващо значение за миньорите

Биткойн миньорите може да отчетат GAAP нетна печалба през това тримесечие, ако цената на Биткойн остане над $62,000 до края на месеца.

19.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance отчита 40% ръст на институционалните инвеститори

Според главния изпълнителен директор Ричард Тенг интересът към Binance от страна на институционални и корпоративни инвеститори рязко се е увеличил с 40% през тази година.

19.09.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.