Home

Конфликтът между Русия и САЩ се разраства, което подсилва китайския юан

22.06.2024 19:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Конфликтът между Русия и САЩ се разраства, което подсилва китайския юан

Според базирания в Германия център "Карнеги Русия - Евразия" последните санкции на САЩ срещу Русия ще засилят ролята на китайския юан като основна валута в руската търговия.

Новите санкции се очаква да засилят позицията на юана спрямо западните валути, както отбеляза сътрудникът на Карнеги – Александра Прокопенко.

Прокопенко подчерта, че макар господството на долара да остава неоспоримо, фрагментацията на световната финансова система вече е необратима. Неотдавнашните ограничения са насочени срещу финансовата инфраструктура на Русия, включително Московската борса, която впоследствие спря обмена на долари и евро, усложнявайки достъпа на руснаците до западни валути и потенциално водейки до различни обменни курсове на рублата.

Прогнозите са, че тези мерки ще утвърдят юана като основна валута за търговия и разплащания в Русия. Към май на китайската валута се падат 53.6% от борсовата търговия и 39.2% от извънборсовия пазар в Русия. Прокопенко смята, че именно заради това, новите санкции ще затвърдят доминиращата позиция на юана на финансовите борси в Русия.

Въпреки заплахите за вторични санкции срещу чуждестранни институции, поддържащи финансови връзки с Русия, Прокопенко твърди, че ролята на юана в руската търговия едва ли ще намалее. Очаква се санкциите да увеличат волатилността на рублата и да усложнят нейното използване във външната търговия, което допълнително ще насърчи преминаването към китайската валута.

Тази промяна е част от по-широка тенденция на дедоларизация в световната икономика. Миналата година стратези на JPMorgan и анализатори на Morgan Stanley отбелязаха нарастващото влияние на дигиталните активи и дигиталните валути на централните банки (CBDC) като фактори, допринасящи за намаляването на дела на долара в световните валутни резерви.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подвеждат ли дневните активни адреси крипто инвеститорите?

Терминът “дневни активни адреси“ (DAA) често се използва неправилно в света на криптовалутите и често се бърка с “дневни активни потребители”.

28.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Почти всички airdrop токени се сриват малко след старта им

Неотдавнашен анализ на KeyRock разкрива, че близо 89% от токените, разпространени чрез airdrop събития губят стойност в рамките на 90 дни, като Етериум и Solana демонстрират по-добра устойчивост в сравнение с други мрежи.

28.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.