Home

Руснаците се връщат у дома, за да подхранят военната икономика на Путин

03.05.2024 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Руснаците се връщат у дома, за да подхранят военната икономика на Путин

На фона на продължаващия конфликт, произтичащ от инвазията на Русия в Украйна, значителен брой руснаци, оценени на до един милион, потърсиха убежище в чужбина.

Въпреки това, налице е забележителна промяна, тъй като хиляди сега избират да се завърнат у дома, представлявайки пропагандна полза за президента Владимир Путин и подкрепяйки разкъсаната от война икономика на Русия.

Изправени пред безброй предизвикателства в чужбина, включително трудности при подновяване на разрешителни за пребиваване, навигация при финансови трансфери и ограничени гостоприемни дестинации, много руснаци избират да прекратят самоналоженото си изгнание.

Решението е продиктувано от комбинация от практически съображения и чувство на разочарование от перспективите им в чужбина, както беше подчертано от личности като Алексей, бивш политически консултант от Москва, който се премести в Грузия, за да се занимава с предприемачески начинания след задържането му на антивоенен митинг. Логистичните препятствия и намаляващите финансови ресурси в крайна сметка доведоха до завръщането му в Русия.

Масовото изселване, предизвикано от инвазията през февруари 2022 г., постепенно се забави, като докладите предполагат, че около половината от избягалите първоначално вече са се завърнали. Президентът Путин похвали тази тенденция като утвърждаване на неговата политика, въпреки че основните мотиви на завръщащите се емигранти са по-нюансирани.

Въпреки това тези истории се използват от държавната пропаганда, за да подсилят разказите за враждебността на Запада към Русия. Освен това притокът на завърнали се не само обслужва политически цели, но също така укрепва икономиката на страната в лицето на военновременните санкции. Според оценки на Bloomberg Economics, обратната миграция потенциално е допринесла значително за икономическия растеж на Русия, особено в секторите, ориентирани към потребителите.

Завърналите се, включващи предимно бизнесмени, предприемачи и висококвалифицирани професионалисти, се разглеждат като критичен актив за облекчаване на недостига на работна ръка и стимулиране на икономическата активност.

И все пак предизвикателствата продължават да съществуват за тези, които се връщат, включително несигурни перспективи за работа и обществено напрежение, подхранвани от различни гледни точки относно конфликта. Въпреки трудностите, за мнозина решението да се върнат в Русия е водено от желание за стабилност и познанство сред глобалните катаклизми.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн срещу злато: Питър Шиф и Питър Бранд коментират възможностите

Дългогодишният дебат между Биткойн (BTC) и златото като инвестиционни активи отново предизвика сблъсък между легендарния трейдър Питър Бранд и дългогодишния крипто скептик Питър Шиф.

07.09.2024 21:00 2мин. четене

Мениджър на активи оттегля заявлението си за спот Етериум ETF

Мениджърът на активи WisdomTree поиска да оттегли от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) своето S-1 заявление за спот Етериум борсово търгуван фонд (ETF), повече от три години след първоначалното му подаване.

07.09.2024 17:00 1мин. четене

Компанията зад ChatGPT увеличи платената си потребителска база с над 60%

Бизнес сегментът на OpenAI, включващ продуктите ChatGPT Enterprise, Team и Edu, е увеличил платената си потребителска база с близо 67% от април насам, като към 5 септември е надхвърлил един милион потребители.

07.09.2024 12:30 2мин. четене

Индия ще одобри още две офшорни крипто борси

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) обмисля възобновяването на дейността на още две международни крипто борси.

07.09.2024 11:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.