НАЧАЛО Други

8-те най-големи проблема за китайската икономика

03.03.2024 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
8-те най-големи проблема за китайската икономика

Китай се намира в ключов момент от своята икономическа траектория. Традиционният икономически модел, който до голяма степен разчиташе на инвестиции в инфраструктура и недвижими имоти, показва признаци на напрежение.

Икономическият растеж се забавя, а дефлационният натиск е голям и напомня за продължителния период на стагнация в Япония. Генезисът на сегашното затруднено положение на Китай може да бъде проследен до различни фактори.

8-те най-големи проблема за китайската икономика

Спад в сектора на недвижимите имоти: Двигателят на растежа спира

Някогашният динамичен сектор на недвижимите имоти, който в миналото е имал значителен принос за БВП на Китай, сега е изправен пред сериозен спад. Инициативи като политиката на “трите червени линии”, насочена към ограничаване на задлъжнялостта на строителните предприемачи, в съчетание с ограниченията, предизвикани от пандемията, доведоха до рязък спад в продажбите на жилища, строителните дейности и общите инвестиции в сектора.

Намаляване на доверието на потребителите: Мрачна прогноза

Сривът в сектора на недвижимите имоти предизвика спад в оптимизма на потребителите, особено по отношение на икономическите перспективи. Потребителите, които в голяма степен разчитаха на дългове за закупуване на имоти, сега проявяват предпазливо поведение по отношение на разходите, което допринася за бавния растеж на потреблението и изостря безработицата сред младите хора.

Дефлационен натиск: Борба срещу дефлацията

Китай се бори с дефлационни тенденции в условията на слабо потребление и инвестиции в частния сектор. Стагниращите или спадащите потребителски цени затрудняват обслужването на дълга на домакинствата и предприятията, което усложнява усилията за стимулиране на разходите и възстановяване на цените. Към традиционните мерки за стимулиране обаче се подхожда предпазливо, за да се избегне задълбочаване на съществуващите икономически дисбаланси.

Нарастващо дългово бреме: Фискални ограничения

Нарастващият дълг на Китай, надхвърлящ 300% от БВП, поставя значителни предизвикателства. Местните власти, които са силно зависими от продажбите на земя, са изправени пред фискални затруднения на фона на намаляващите сделки с имоти.

Експозицията на компаниите за недвижими имоти към дълг допълнително застрашава стабилността на китайските банки, като засилва опасенията относно наличието на кредити и икономическия растеж.

Демографски промени: Намаляване на работната сила

Въпреки значителната работна сила Китай се сблъсква с намаляващата възвръщаемост от урбанизацията и намаляващата раждаемост, което води до намаляване и застаряване на населението. Тези демографски промени представляват дългосрочно предизвикателство за поддържане на икономическия растеж.

Намаляване на чуждестранните инвестиции: Отслабване на доверието

Чуждестранните инвеститори демонстрират намаляващо доверие в икономическите перспективи на Китай, за което свидетелства нетният отлив на преки чуждестранни инвестиции през 2023 г. Нарастващите търговски бариери и засилената конкуренция възпрепятстват усилията на Китай да укрепи своя експортно ориентиран модел на растеж.

Предизвикателства в областта на търговията: Експортни затруднения

Усилията на Пекин да стимулира растежа чрез инвестиции в нови отрасли, особено в зелените технологии, са изправени пред предизвикателства поради слабото вътрешно търсене и засилената глобална конкуренция.

Ескалиращото напрежение с развитите икономики допълнително възпрепятства амбициите на Китай за износ.

Ограничени възможности за стимулиране: Политическа главоблъсканица

Реакцията на Китай на икономическите предизвикателства е ограничена от лимитираните възможности за стимулиране. Предишните стратегии, като например разходите за инфраструктура, дават все по-малка възвръщаемост, а скептицизмът към подходите, основани на потреблението, ограничава възможностите за политика. В резултат на това Китай е изправен пред перспективата за слаб растеж, тъй като трябва да преодолее многостранните икономически предизвикателства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.