НАЧАЛО Други

БРИКС: Топ банка прогнозира тежка рецесия за американската икономика

03.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Топ банка прогнозира тежка рецесия за американската икономика

Тъй като коалицията БРИКС продължава да развива програмата си за дедоларизация, една от големите банки предвижда значителен спад в икономиката на САЩ.

По-конкретно, Morgan Stanley прогнозира предстояща рецесия в САЩ, обяснявайки я с упоритата борба на Федералния резерв (Фед) с инфлацията.

В разговор с CNBC главният икономист на банката Елън Зентнер изрази увереност в неизбежността на тази рецесия за САЩ. Зентнер подчерта, че пълните последици от мерките на Фед за затягане на лихвените проценти ще се проявят едва около 18 месеца след последното увеличение на лихвените проценти.

През изминалата година алиансът БРИКС отбеляза значителен ръст не само в начинанията си за разширяване, но и в съгласуваните си усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар, като получи значителна подкрепа в световен мащаб. Тези усилия сега представляват сериозно макроикономическо предизвикателство за САЩ.

Във връзка с действията на страните от БРИКС срещу зелените пари една от големите американски банки прогнозира неизбежна рецесия през следващите 18 месеца. По-конкретно главният икономист на Morgan Stanley подчерта, че основният катализатор е продължаващата борба с инфлацията. Освен това отслабената позиция на щатския долар влошава ситуацията, създавайки предпоставки за предстоящ труден период.

Неизбежно ще се сблъскаме със значителен спад“, отбеляза Зентнер. “Убеден съм в това. Времето на този спад е предмет на спекулации. Както посочва Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, има кумулативни ефекти, които се натрупват с течение на времето, и ние вярваме, че тепърва ще изпитаме пълното въздействие на затягането на паричната политика“, добави той.

През последните седмици се наблюдава спад в представянето на щатския долар, съчетан с активна съпротива от страна на валутите на страните от БРИКС.

Икономическата коалиция си сътрудничи, за да намали международната зависимост от зелените пари. Въпреки утвърдения му статут на световна резервна валута въздействието на досегашните инициативи на БРИКС не може да бъде пренебрегнато.

На пазара в САЩ вниманието е насочено към очакваното намаляване на лихвените проценти. Федералният резерв възприе предпазлив подход към тези съкращения, като ги отложи с оглед на благоприятните икономически показатели. Въпреки че някои очакваха намаляване на лихвените проценти през март, неотдавнашните положителни данни промениха този график, като официалните лица посочиха, че такова намаляване е малко вероятно до летните месеци на 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.