НАЧАЛО Други

5 нововъзникващи тенденции в Метавселената и NFT, които да следите през 2022г.

април 22, 2022 14:37 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
5 нововъзникващи тенденции в Метавселената и NFT, които да следите през 2022г.

Индустриите на метавселена и NFT оказаха голямо влияние върху крипто пространството през последната година и тенденцията изглежда, че ще продължи и през 2022 г.

Метавселената и NFT са повлияли на дигиталния свят, както и на индустрии, обхващащи от изкуство и игри до инвестиране. Тези индустрии обаче все още не са разгърнали пълния си потенциал.

Twitter, Meta и Reddit работят по NFT проекти или Метавселена, инвеститорите залагат много на NFT и се появяват нови компании.

Нека разгледаме пет нововъзникващи тенденции в метавселената и NFT пространството.

1. Обогатена реалност

Обогатената реалност (AR) ще намали бариерите за влизане в метавселената, тъй като AR-съвместимите устройства са по-евтини за придобиване и използване. Всеки може да използва своя смартфон за достъп до функциите на AR. Един пример е Pokemon GO, който имаше над 1.1 милиона кумулативни изтегляния през 2020 г.

Обогатената реалност в момента е в ранен етап, но ще узрее през следващите години. Идеята на тази технология е да внесе стойност в ежедневния живот. Очаква се световната индустрия за обогатена реалност да се разрастне през следващите години с пазарна оценка до $300 милиарда до 2024 г.

Няколко компании разработват решения за обогатена реалност (AR) за своите клиенти. Apple, например, работи върху AR/VR слушалки. Първоначално производственият график беше изместен от 2020 г. до 2022 г.; обаче, слуховете казват, че технологичният гигант е завършил решаващо производствено тестване.

2. Земя в Метавселената

След като Meta обяви плана си да инвестира в областта на виртуалната реалност, интересът към разширената реалност, виртуалната реалност и недвижимите имоти в метавселена нарасна чувствително.

Независимо от това, парчета земя на пазара на виртуални недвижими имоти може да изглеждат като необичайни инвестиции. Факт е, че те са в много отношения изключително сравними с недвижимите имоти в реалния свят. Според скорошно проучване на Grayscale, дигиталният свят може скоро да се превърне в предприятие за $1 трилион.

Инвеститорите се насочваткъм недвижими имоти, базирани на метавселена, поради множество причини. Като начало, виртуалната собственост, като физическата собственост, е в ограничено количество. Притежаването на виртуални недвижими имоти означава, че имате уникално парче земя в метавселена, която можете да използвате за създаване на активи, генериращи доходи, като сгради за отдаване под наем или виртуални пространства със спонсорирани събития.

Второ, всяка част от недвижимото имущество на метавселена е уникална и защитена от незаменим токен (NFT). NFT е акт или доказателство за собственост върху всичко цифрово (или физическо).

Вашият виртуален NFT имот гарантира вашата собственост и ви позволява да продадете имота на друг собственик. Той също така записва всички транзакции за този имот. По същество това е цифров акт от 21-ви век.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 3 причини защо Етериум китовете изкупуват Shiba Inu (SHIB)

3. Solana NFT-та

NFT функционират подобно на подкрепените с блокчейн разписки за дигитални активи като произведения на изкуството, профилни снимки, колекционерски предмети и др. Миналата година пазарът на NFT отчете около $25 милиарда в обем на търговията, като Етериум и неговите странични вериги и решения за мащабиране от 2-ри слой са доста по-напред от конкуренцията.

Въпреки това, NFT екосистемата на Solana нараства по популярност през последната година и общият обем на продажбите достига над $1 милиард. Тази повишена активност привлече вниманието на водещите NFT платформи, базирани на Етериум.

OpenSea, най-популярният пазар за NFT, добави поддръжка за колекции от втората по големина NFT екосистема след Етериум с включването на Solana. Интеграцията в момента е в бета версия според NFT пазара.

Въпреки че OpenSea твърди, че поддържа 165 колекции, търсене на пазара по верига разкрива, че повече от 1,175,371 Solana NFT са изброени на платформата. Rarible също реши да добави поддръжка на Solana към своята платформа след това съобщение.

Пазарите на NFT, които доминират в Solana NFT пространството, включват Solanart и DigitalEyes, докато проекти като SolSea и Magic Eden са относително новодошли.

Magic Eden има общ обем на продажбите от $41 милиона през последния месец. Въпреки че това е малка част от $2.5 милиарда, изтъргувани на OpenSea миналия месец, Magic Eden имаше над 95,000 активни потребители през това време.

4. Метавселенски събития

Повишената достъпност е значителен двигател на метавселената. Като начало, противно на общоприетото схващане, всеки може да участва в събитие за виртуална реалност. Съвременните уеб браузъри са мощни и с правилната уеб платформа метавселената е достъпна с просто кликане върху линк на всяко мобилно или лаптоп устройство.

Този вид достъпност допринася за демократизирането на онлайн средата, като гарантира, че нито един член на обществото не може да получи достъп и да приеме онлайн екосистема поради технологични ограничения.

Освен това във виртуална среда няма ограничения за присъствие. Организаторите на събития не са ограничени от капацитета на мястото или дизайн, позволяващ безкрайна мащабируемост.

Местата в Метавселената са адаптивни, за да отговорят на специфичните изисквания на отделно събитие или конференция. Неограниченият капацитет може също да означава неограничена монетизация.

Един пример е MultiNFT, платформа за метавселена, която провежда базирани на Метавселена клубни събития чрез виртуални нощни клубове на VR платформи като Decentraland и Somnium Space.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто анализатор предвижда 800% скок за Solana

5. P2E игри

Игрите за печелене внасят иновация в традиционния гейминг бизнес, като позволиха на играчите да печелят NFT, като се занимават предварително определени задачи, докато играят игри.

Според статистиката на Blockchain Gaming Alliance, 1.4 милиона уникални активни портфейли (UAW) са взаимодействали ежедневно с приложения за игри (децентрализирани приложения), което представлява 49% от общото използване на индустрията през 2021 г.

Концепцията за игра за печелене промени бизнеса с игри, като позволи на геймърите да търгуват и обменят активи между платформи. Активите в играта нямаха реална стойност преди въвеждането на игрите за печелене, тъй като създателите притежаваха и контролираха всички активи в играта.

Традиционните игри бяха просто за удоволствие и вълнение. Включването на блокчейн и криптовалути доведе до NFT, което от своя страна доведе до GameFi.

GameFi даде възможност на играчите да увеличат стойността на своите активи и да печелят пари, докато играят.

Заключение

Метавселената и NFT са два сравнително нови, но влиятелни сектора в крипто пространството. Докато пазарът узрява, вероятно ще видим повече технологии, интеграции и продукти, които се появяват в тези индустрии.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Crypto.com получи разрешение за работа във Франция

Борсата за криптовалути Crypto.com получи регулаторно одобрение да работи като доставчик на услуги за дигитални активи (DASP) във Франция.

септември 29, 2022 9:11 1 мин. четене

Криптовалутите възпрепятстват ЕЦБ, твърди Лагард

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард продължава да изразява загриженост относно растежа на криптовалутите и тяхната заплаха за традиционната банкова система.

септември 28, 2022 19:35 1 мин. четене

Китайски университет въвежда магистър по метавселена

Съобщава се, че университетът в Нанкин, Китай, е открил една от първите специалности в страната, която се фокусира върху знания, свързани с метавселената.

септември 28, 2022 17:39 1 мин. четене

Galaxy Digital ще предлага пазарни данни чрез Chainlink

Galaxy Digital, компания за финансови услуги и управление на инвестиции, се обедини с Chainlink Labs, за да предостави данни за цените на криптовалутите в блокчейн мрежите и децентрализираните приложения (dApps).

септември 28, 2022 15:44 1 мин. четене