НАЧАЛО Блокчейн

2023 беше годината на мрежите от втори слой – ето кои мрежи доминираха

28.12.2023 16:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
2023 беше годината на мрежите от втори слой – ето кои мрежи доминираха

През търговския период на 2023 г. се наблюдаваше забележителен скок в търсенето на решения за мащабиране на Етериум, което свидетелства за продължаващата борба с проблемите с мащабируемостта в мрежата на Етериум (ETH).

В продължение на години предизвикателства като високите такси за транзакции и претоварването на мрежата възпрепятстваха иновациите и широкото приемане.

Към май 2022 г. средната такса за транзакция в мрежата на Етериум от първи слой рязко се е повишила до $196 от едва $2 две години по-рано, което оказва значително влияние върху потребителското изживяване и води до по-бавна обработка на транзакциите в сравнение с мрежи като Solana (SOL). В отговор на това се появиха решения от втори слой 2, които имаха за цел да облекчат тези предизвикателства, като обработват транзакциите поотделно и предават сгъстена версия на основната мрежа на Етериум за сетълмент.

Преминаването от консенсусния механизъм на Етериум от доказателство на работа (PoW) към механизъм за доказателство на залог (PoS), процес известен като “Сливането“, през септември 2022 г. засили търсенето на мрежата. Вследствие на това началото на 2023 г. отбеляза значителен ръст в нуждата от решения за мащабиране от втори, което се вижда от значителното увеличение на месечните такси за газ, изразходвани от тези протоколи за уреждане на дейности в основния слой на Етериум.

Съобщава се, че между февруари и март тези такси са се увеличили със 138%, като през февруари протоколите са похарчили 106.56 милиарда GWEI, които са се увеличили повече от два пъти до 253.91 милиарда GWEI в края на март. Скокът в активността на втори слой през март беше свързан с очакването около “airdrop” събитието на ARB токена на Arbitrum, което привлече нови участници да извършват транзакции във веригата за получаване на право на участие.

Arbitrum завърши своя airdrop на 23 март, като разпредели 1.27 милиарда ARB токена в над 600,000 отговарящи на условията портфейли, което съвпадна с рекордния брой дневни транзакции от 2.73 милиона на втори слой, според данните на Arbiscan.

Въпреки че през първата половина на годината се наблюдаваше спад в цените на криптоактивите, таксите за газ в сектора на втори слой продължиха да се увеличават, което показва устойчива ангажираност на потребителите, а не само повишаване на активността. Между март и септември месечните такси за газ, изразходвани за уреждане на дейността на втори слой в основната мрежа на Етериум, се покачиха със 108% до 527 милиарда GWEI, демонстрирайки исторически пикове в потребителската активност за платформите от втори слой през 2023 г.

През август стартирането на Base, базираното на Етериум решение за мащабиране на Coinbase, привлече нова вълна от потребители към екосистемата на решенията от втори слой, като бързо надхвърли активността на съществуващите протоколи като Arbitrum и Optimism (OP).

Успехът на Base беше подчертан, като за кратко време през септември надхвърли общата заключена стойност (TVL) на DeFi на Solana, достигайки исторически максимум от $411 милиона в сравнение с $315 милиона на Solana на 6 септември. В средата на октомври обаче Solana възвърна инерцията си, което доведе до промяна в класацията на TVL.

Историята за успеха на Base след старта включва влиянието на децентрализираното социално приложение friend.tech, което дебютира в Base през август. С нарастването на интереса месечният брой на активните адреси на приложението надхвърли 350,000 до края на септември, придружен от рекордно високи такси и приходи от транзакции според данните на DefiLlama.

Въпреки това, тъй като първоначалният хайп около friend.tech намаля, броят на активните потребители, мрежовите такси и приходите му отбелязаха значителен спад до края на декември.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Крипто проектът Worldcoin стартира собствен блокчейн

Сам Олтман, мозъкът на OpenAI, се е насочил към ново начинание: собствения блокчейн на крипто стартъпа Worldcoin.

20.04.2024 9:00 2 мин. четене

Какво трябва да знаете за Solana, преди да решите да купите

Очевидно е, че пазарът на криптовалути възвърна популярността си сред инвеститорите. След спада през 2022 г. цените на криптовалутите нараснаха значително през последните 15 месеца.

15.04.2024 21:00 2 мин. четене

Нов блокчейн проект набра $100 милиона финансиране

Berachain (BERA), блокчейн, фокусиран върху децентрализираните финанси (DeFi), разкри, че е набрал впечатляващите $100 милиона в последния си кръг на финансиране.

14.04.2024 11:00 2 мин. четене

Дългоочакван Етериум проект стартира основната си мрежа

EigenLayer, протоколът за рестейкинг на Етериум (ETH), официално обяви старта на своята мрежа в неотдавнашно изявление, публикувано в X.

10.04.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.