НАЧАЛО Други

17 интересни факти за криптовалутите

април 20, 2018 8:59 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
17 интересни факти за криптовалутите

Криптовалутите винаги са били в центъра на вниманието заради техните високи цени и пазарна стойност. Докато има много в списъка, (като Litecoin, Етериум , Zcash , Ripple и много други), Биткойн води битката.

Със забележителното повишаване на цената на Биткойн, криптовалутите са спечелили добра репутация и предизвикаха интерес сред много хора. За да задоволим интереса ви, ето някои факти за Биткойн:

Пъувай или пазарувай с Биткойн

Ако си мислите, че дигиталните валути не могат да се използват за извършване на покупки, грешите. Те се приемат на много места, независимо дали става въпрос за онлайн пазаруване или ресторанти, туристически агенции или каквото и да било друго.

Плащаш семестриални такси с криптовалути

Много университети в света приемат дигитални валути, като такси за обучение или други такси. Ако обаче сте заинтересувани да завършите магистратура в сферата на Биткойн, това също го предлагат. Сред тези университети са: Швейцарският университет за приложни науки и изкуства Люцерн, Университета FPT във Виетнам, Кралският Колеж в Ню Йорк, Университета на Никозия в Кипър, Университета Кумбрия в Обединеното Кралство и Европейското Училище за Мениджмънт и Технология в Берлин.

Понякога са нестабилни

На всеки трябва да му е ясно, че в света на криптовалутите има много драстични спадове и скокове в цените. Както може за по-дълго време цената да се стабилизира, така може и хаотично да се качва и слиза надолу по ценовата скала. Единият ден може да бъде 1000 долара, дадена криптовалута, а пък на другият може да стигне 2000 и обратното.

Кой е създателя?

До ден днешен все още не се е потвърдило, кой стои зад Биткойн. Сатоши Накамото се предполага да е основателя на най-известната криптовалута. Няма никаква информация относно създателя, ако въобще е един човек, тъй като е много възможно да бъде група от хора. Спекулациите са много, но истината може и да не излезе наяве.

Пътували са в Космоса

През 2016 г. Genesis Mining, голяма компания за „cloud mining“, извършва първата peer-to-peer финансова транзакция в космоса. Търсенето на начин за повишаване на осведомеността за Биткойн, докато се учат хората за неговите предимства като стандартен носител на цифрови валути, Genesis Mining решава, че изпращането на Биткойн в космоса е идеалният начин да се постигне тази цел.

Необратим процес

За разлика от методи на плащане като PayPal, транзакциите с криптовалути са необратим процес. Всяка транзакция, издадена с Биткойн, не може да бъде върната. Тя може да бъде възстановена само от лицето, което получава средствата. Това означава, че трябва да се погрижите да правите бизнес с хора и организации, които познавате и се доверявате, или които имат утвърдена репутация.

Известни криптовалути

Съществуват над 1500 различни вида криптовалути, като Биткойн, Етериум, Ripple, Litecoin остават най-стабилните, както и най-предпочитаните от търговци, инвеститори и като цяло институции приемащи биткойн транзакции. Биткойн е най-разпространената от всички – и как да не е, като общият брой на биткойни възлиза над 140 милярда долара.

Първата транзакция с Биткойн

Първата покупка правена някога, в която се е използвало криптовалута като разплащателно средство е била на 22-ри май, 2010 г., за 2 пици на обща стойност 25 долара. За тази поръчка е било платено с 10 000 биткойни. Тогава това било около 40 долара. Ако се пресметне, когато валутата беше в пика си през края на 2017 година, тези пици щяха да са стрували около 180 милиона долара….

Биткойн е по-мощен от повечето суперкомпютри

Изчислителната мощност на цялата Биткойн мрежа е 2 046 364 Pflop/s. Така че, ако комбинирате силата на 500 компютъра, можете лесно да получите комбинирана мощност от около 274 Pflop/s.

Ограничен брой

За съжаление криптовалутите имат лимит. Създадени са определен брой токени, които могат да бъдат „изкопани“. Отначалото е било значително по-лесно да се добиват тези валути. Но с намаляването на броя им, трудността се покачва, самият процес се нуждае от много повече енергия и доста по-мощни конфигурации. Един компютър с процесор Pentinum 4, са се добивали около 100-300 Биткойн а в рамките на няколко дни.

Анонимност

Биткойн адресите са низ от 34 буквено-цифрени знака. С този адрес е невъзможно да получите информация за изпращача или получателя. Тази анонимност обаче привлича и доста нелегални бизнеси, които използват блокчейн платформата да правят транзакции за оръжия, наркотици, тероризъм, както и пране на пари заради, което вече се взимат сериозни мерки за противодействие на престъпните мрежи.

Сатоши

Валутите като Биткойн, могат да бъдат разделени на части. Това позволява на купувача да инвестира в 1/10 от валутата. Например, ако цената на Етериум е 100 долара, можете да си купите половин или дори четвърт от него. Тези части ги наричат Сатоши. Това е възможност за много хора да инвестират и да придобиват стойност във времето. Това също е шанс за малките инвеститори да участват на крипто пазара.

Повече от 6 милиона портфейла

Откакто се популяризира търговията с дигиталните валути, броят на портфейлите също се е увеличил значително. Всеки портфейл предлага нещо уникално и атрактивно само по себе си. Тези портфейли могат да бъдат свързани с повечето кредини карти, за улесняване на транзакциите. Някои дори позволяват да пращаш валути чрез смс или email. Самите портфейли предлагат много повече от просто съхранение на активите.

Губиш ли портфейла, губиш и парите

Стойността на Биткойн или другите криптовалути е във вашия портфейл. Ако го изгубите или изгубите детайлите за вход, сте загубили валутите си. Това е така, поради липсата на централна точка, където може да се генерира код. Загубите ли си кода, няма откъде да получите друг. Може да се използва както онлайн портфейл, така и физически.

Стойността идва от самият блокчейн

Стойността на криптовалутите може да бъде открита в технологията, която се използва при транзакции и съхранение. Това е дигитална платформа, която е децентрализирана. Портфейла записва всички транзакции и дава информация относно всякакво движение на даден токен.

Атрактивния елемент

Важният въпрос за повечето хора е защо светът има нужда от алтернативни валути, след като методи на дигитални транзакции вече съществуват. Отговорът е в децентрализацията. Няма реално „ядро“, където да се съхранява или добива информацията. Това също анулира шансовете на кибер престъпници да се доберат до тази информация.

24/7

Това е работното време на борсата. Без спирка. Блокчейн технологията има повече предимства, след като е децентрализирана. За разлика от традиционните банкови системи, където се чака до следващият работен ден за да се одобри транзакцията. Липсата на посредник също съкращава таксата за превод. И двете страни имат контрол на посоката на транзакция, което гарантира безопасността на инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Coinbase няма никаква стойност, твърди Насим Талеб

Авторът на „Черният лебед“ и „Антикрехкост“ Насим Талеб е изключително негативно настроен към акциите на борсата Coinbase.

ноември 28, 2022 13:03 1 мин. четене

Собственик на крипто компания почина преждевременно едва на 30-годишна възраст

Тиантян Куландър, съосновател на компанията Amber Group, доставчик на криптофинансови услуги на стойност $3 милиарда, почина в съня си на 23 ноември.

ноември 27, 2022 15:13 1 мин. четене

Събират ли потребителски данни от MetaMask?

Главният изпълнителен директор на ConsenSys и съосновател на Етериум – Джоузеф Любин заяви, че самостоятелният портфейл MetaMask, който ConsenSys разработва, не събира IP адреси.

ноември 27, 2022 14:04 1 мин. четене

Polkadot награждава потребителите за разкриване на измами

Polkadot обяви най-новата си инициатива, а именно, че ще възнаграждава с USDC членовете на общността си, разкрили измами, за да помогне на своята екосистема.

ноември 26, 2022 18:03 1 мин. четене