НАЧАЛО Биткойн

Защо Биткойн и крипто пазарите спаднаха вчера?

14.09.2022 9:56 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо Биткойн и крипто пазарите спаднаха вчера?

Последната актуализация на индекса на потребителските цени е с 20 базисни пункта по-нисък от 8.5% през миналия месец, но надхвърли очакванията за спад до 8.1%.

Инфлацията в САЩ намалява за втори пореден месец. 

Във вторник Бюрото за трудова статистика публикува последния доклад за индекса на потребителските цени. Според него през август цените на стоките са се повишили с 8.3% на годишна база. 

Стойността от 8.3% надхвърли очакванията на икономистите за спад до 8.1%. Все пак има понижение от 20 базисни пункта спрямо данните за юли. Индексът на потребителските цени се повиши с 0.1% на месечна база. Според доклада най-голям принос за увеличението на всички позиции имаха нарастващите разходи за подслон, храна и медицински грижи. Същевременно цените на бензина отбелязаха спад.

Пазарите реагираха на доклада

Пазарите реагираха на новината с объркване и паника. Фючърсите на S&P500, Dow Jones и Nasdaq се сринаха преди отварянето на американските пазари. Биткойн също претърпя рязък спад в отговор на доклада, като стигна дъно от около $20,060. Етериум спадна до около $1,560. От Santiment споделиха в туит за корелацията между фондовия пазар и криптовалутите след актуализацията на CPI.

Инфлацията е основен проблем за домакинствата в САЩ и по света през тази година, тъй като страните се борят с повишаването на цените във всички области. Един от основните фактори за това е повишаването на цените на енергията, което отчасти се дължи на санкциите, наложени вследствие на инвазията на Русия в Украйна.

Тъй като цените на стоките се повишиха, централните банки по света реагираха, като повишиха лихвените проценти в опит да ограничат инфлацията. В САЩ Федералният резерв посочи, че ще заеме ястребова позиция в края на 2021 г., което предизвика паника на крипто и световните пазари. 

Оттогава Фед повиши лихвените проценти многократно до сегашните нива между 2.25% и 2.5%. Банката на няколко пъти посочи, че се стреми към ниво на инфлация от 2%, а председателят на централната банка Джером Пауъл предупреди, че предстоят още “болки” по време на речта си в Джаксън Хоул миналия месец, което може да означава, че на хоризонта се задават нови повишения. Очаква се Пауъл да обяви още едно повишение със 75 базисни пункта на заседанието на FOMC през следващата седмица.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Достигна ли Биткойн дъно? Ето какво мислят анализаторите


Промяна в пазарната динамика

През последните месеци пазарите обръщат голямо внимание както на данните на Федералният резерв, така и на индекса на потребителските цени. Тъй като Фед се ангажира с плана си за повишаване на лихвените проценти, нарастващите стойности на инфлацията предизвикват сътресения на пазарите. Това е така, защото повишаването на лихвените проценти оскъпява разходите за заемане на пари, което обикновено вреди на рисковите активи, тъй като инвеститорите бягат към традиционните валути като долара. Например, когато през юни индексът на потребителските цени достигна 40-годишен връх от 9.1%, Биткойн и Етериум претърпяха резки разпродажби. 

Когато обаче данните за инфлацията се понижиха, активи като Биткойн се повишиха. По подобен начин, донякъде контраинтуитивно, инвеститорите реагираха положително на последното повишение на лихвените проценти от страна на Фед. Това вероятно се дължи на факта, че повишението със 75 базисни пункта беше по-ниско, отколкото някои първоначално се опасяваха. През цялата тази година във финансовите среди се говореше за потенциални повишения със 100 базисни пункта. 

Разклатената макроикономическа среда, повишаването на цените и ястребовото настроение на Фед са едни от основните фактори за продължилия месеци спад на цените на криптовалутите. 

През ноември 2021 г. глобалната пазарна капитализация на криптовалутите надхвърли $3 трилиона, като други пазари достигнаха исторически върхове. Днес пространството е на стойност по-близо до $1 трилион.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Крипто проект обяви раздаване на 750 милиона безплатни токена

Ethena, известен протокол за децентрализирани финанси (DeFi), познат за своя USDe токен на стойност $1.3 милиарда, обяви намерението си да представи своя управленски токен.

28.03.2024 22:00 1 мин. четене

Прогноза за цената на Polkadot – какво да очакваме през април?

С наближаването на април инвеститори и ентусиасти с нетърпение наблюдават Polkadot (DOT), за да преценят дали ще успее да премине прага от $10 и какви перспективи предстои да разкрие това обещаващо начинание.

28.03.2024 21:00 2 мин. четене

Tether е най-използваната стабилна монета от престъпници

Неотдавнашен доклад на Bloomberg сочи, че Tether (USDT) е начело на списъка на стабилните монети, използвани за предполагаеми незаконни цели през миналата година, дори когато общите незаконни транзакции в сферата на криптовалутите са намалели.

28.03.2024 19:00 2 мин. четене

BONK срещу Dogwifhat – коя е по-добрата инвестиция?

Меме монетите съставляват значителна част от общата пазарна капитализация на криптовалутите и се превърнаха в основна част от портфейлите на много инвеститори.

28.03.2024 14:25 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.