НАЧАЛО Други

Голяма NFT колекция обвинена в незаконно използване на интелектуална собственост

20.02.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Голяма NFT колекция обвинена в незаконно използване на интелектуална собственост

Yuga Labs, създателят на популярната NFT колекция Bored Ape Yacht Club, е обвинен в незаконно запазване на търговската марка на лого.

Това е парадоксално, като се има предвид, че NFT са въведени в света, за да помогнат за решаването на проблема с незаконното използване на интелектуална собственост и да защитят творците.

Предполагаемо незаконно използване на интелектуална собственост

Твърди се, че логото на Yuga Labs с вълчи череп е било незаконно използвано като търговска марка без съответните лицензи от “Easy Drawing Guides”, компания, специализирана в уроци по рисуване за деца и начинаещи.

Предистория на Easy Drawing Guides и Bored Ape Yacht Club

През април 2021 г. Easy Drawing Guides рекламира урок за рисуване на вълчи череп.

Изложеното от компанията изкуство много прилича на официалното лого на NFT колекцията. Това породи подозрения за неправомерни действия, като се има предвид, че колекционерските предмети на BAYC Kennel Club стартираха на 17 юни 2021 г.

Отговорът на Easy Drawing Guides

Te отговориха на вълнението, като потвърдиха, че Yuga Labs не е имала лиценз за използване на рисунката на вълчи череп. Студиото зад NFT колекцията регистрира търговската марка на нелицензираното лого.

Easy Drawing Guides обаче заяви, че правата върху интелектуалната собственост за рисунката принадлежат на тях, тъй като това е тяхна оригинална рисунка и е защитена от техните условия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Чанпен Джао предполагаемо получил над $400 милиона от Binance.US


Поддръжници на BAYC и компенсации

Поддръжниците на BAYC смятат, че при използването на логото не е нарушена интелектуалната собственост. Въпреки това повечето от тях са съгласни, че Easy Drawing Guides има право на сериозно обезщетение.

Дилемата за интелектуалната собственост на Yuga Labs

Това не е първият случай, в който Yuga Labs е обвинена в нарушаване на правата на интелектуална собственост. Един от основателите на имитиращата колекция на BAYC NFT RR/BAYC подаде уведомление за възражение срещу 10 заявки за търговски марки от Yuga Labs.

Съоснователят на RR/BAYC, Джереми Каен, твърди, че Yuga Labs е “изоставила всякакви права” върху определени дизайни на лого и произведения на изкуството поради продажбите на BAYC NFT, които предоставят “всички права” върху цифровите изображения на собствениците.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Проблемите за долара са много, а BlackRock използва Биткойн, за да се предпази от тях

Тъй като алиансът БРИКС е начело на глобалното отдръпване от щатския долар, BlackRock наскоро се насочи към Биткойн като средство за хеджиране на инфлацията на фона на опасенията, свързани със долара.

20.04.2024 12:00 2 мин. четене

БРИКС: Ще бъдат ли обявени нови членове на съюза през 2024 година?

На предстоящата среща на върха през 2024 г., която ще се проведе през октомври в руския град Казан, алиансът БРИКС е готов да представи най-новите си членове.

20.04.2024 8:00 2 мин. четене

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.