НАЧАЛО Други

Голяма NFT колекция обвинена в незаконно използване на интелектуална собственост

февруари 20, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Голяма NFT колекция обвинена в незаконно използване на интелектуална собственост

Yuga Labs, създателят на популярната NFT колекция Bored Ape Yacht Club, е обвинен в незаконно запазване на търговската марка на лого.

Това е парадоксално, като се има предвид, че NFT са въведени в света, за да помогнат за решаването на проблема с незаконното използване на интелектуална собственост и да защитят творците.

Предполагаемо незаконно използване на интелектуална собственост

Твърди се, че логото на Yuga Labs с вълчи череп е било незаконно използвано като търговска марка без съответните лицензи от “Easy Drawing Guides”, компания, специализирана в уроци по рисуване за деца и начинаещи.

Предистория на Easy Drawing Guides и Bored Ape Yacht Club

През април 2021 г. Easy Drawing Guides рекламира урок за рисуване на вълчи череп.

Изложеното от компанията изкуство много прилича на официалното лого на NFT колекцията. Това породи подозрения за неправомерни действия, като се има предвид, че колекционерските предмети на BAYC Kennel Club стартираха на 17 юни 2021 г.

Отговорът на Easy Drawing Guides

Te отговориха на вълнението, като потвърдиха, че Yuga Labs не е имала лиценз за използване на рисунката на вълчи череп. Студиото зад NFT колекцията регистрира търговската марка на нелицензираното лого.

Easy Drawing Guides обаче заяви, че правата върху интелектуалната собственост за рисунката принадлежат на тях, тъй като това е тяхна оригинална рисунка и е защитена от техните условия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Чанпен Джао предполагаемо получил над $400 милиона от Binance.US


Поддръжници на BAYC и компенсации

Поддръжниците на BAYC смятат, че при използването на логото не е нарушена интелектуалната собственост. Въпреки това повечето от тях са съгласни, че Easy Drawing Guides има право на сериозно обезщетение.

Дилемата за интелектуалната собственост на Yuga Labs

Това не е първият случай, в който Yuga Labs е обвинена в нарушаване на правата на интелектуална собственост. Един от основателите на имитиращата колекция на BAYC NFT RR/BAYC подаде уведомление за възражение срещу 10 заявки за търговски марки от Yuga Labs.

Съоснователят на RR/BAYC, Джереми Каен, твърди, че Yuga Labs е “изоставила всякакви права” върху определени дизайни на лого и произведения на изкуството поради продажбите на BAYC NFT, които предоставят “всички права” върху цифровите изображения на собствениците.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Ще видим агресивно приемане на крипто от големите играчи – Оливър Линч

Оливър Линч, главен изпълнителен директор на Bittrex Global, е оптимист за бъдещето на крипто индустрията.

март 22, 2023 11:00 2 мин. четене

DefiLlama се разделя: Нов сайт стартира на фона на спорове за пускане на токен

DefiLlama, сайт за данни за децентрализирания финансов сектор, се сблъска със спорове относно ръководството, тъй като член на екипа се опитва да пусне токен без одобрението на по-широката група.

март 22, 2023 9:00 2 мин. четене

Емитирането на USDT продължава с пълна сила: Подкрепа за DeFi?

Tether наскоро издаде USDT на стойност $1 милиарда в мрежата TRON, добавяйки ги към $4-те милиарда в USDT, които натрупа през последната седмица.

март 21, 2023 17:00 2 мин. четене

OKX разкри нов доклад за резервите си

OKX, глобална крипто борса, публикува своя пети доклад за доказателство на резервите (PoR) като част от усилията си за повишаване на прозрачността в индустрията.

март 21, 2023 15:00 1 мин. четене