НАЧАЛО Други

БРИКС: 20 държави търсят икономическо партньорство със съюза

октомври 4, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 20 държави търсят икономическо партньорство със съюза

След включването на шест нови държави в БРИКС Русия обяви, че близо 20 държави проявяват интерес към създаване на стратегически партньорства с алианса.

По-конкретно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта значението на блока в днешния все по-многополюсен свят.

По време на 20-ата годишна среща на дискусионния клуб “Валдай” в Сочи, Русия, Лавров подчерта разширяващото се влияние на блока. Той подчерта още, че в съвременния глобален пейзаж държавите активно търсят надеждни съюзници за взаимен растеж и просперитет. Той посочи БРИКС като ярък пример за тази тенденция.

След годишната среща на високо равнище миналия месец блокът БРИКС придоби още по-голяма известност, като прие в състава си шест нови държави, а именно Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Аржентина и Етиопия.

Понастоящем блокът БРИКС заяви, че още 20 държави са изразили интерес към установяване на стратегически партньорства с този икономически съюз. Министърът на външните работи на Русия изтъкна, че това е ключов аспект на развиващия се глобален пейзаж.

Лавров заяви:

Светът става все по-многополюсен, а държавите търсят надеждни партньори. Разширяването на БРИКС служи като ясно доказателство за тази тенденция.

Шест държави наскоро се присъединиха към първоначалните пет членове на БРИКС, а близо 20 други желаят да установят специални отношения с асоциацията.

Това изявление ясно показва нарастващата привлекателност на глобалния юг. Нещо повече, тъй като блокът продължава да уравновесява западното влияние, тази траектория на растеж може и да продължи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.