НАЧАЛО Други

Инфлацията в Турция продължава да расте с невероятни темпове

октомври 3, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в Турция продължава да расте с невероятни темпове

Годишната инфлация на потребителските цени в Турция се повиши рязко и достигна 61.53% през септември 2023 г., като на месечна база се увеличи с 4.75%.

В доклад на агенция Bloomberg се твърди, че инфлацията в Турция е отбелязала най-значителното си ускорение през тази година, което се дължи главно на повишените разходи за енергия и значителното повишаване на лихвените проценти.

Това е забележително повишение спрямо августовската стойност от 58.9%. Освен това индексът на цените на производител на вътрешния пазар отбеляза повишение с 3.40% през септември в сравнение с предходния месец. Според анкета на Reuters, проведена по-рано, се очакваше инфлацията да достигне 61.7%.

През предходната година Турция стана свидетел на зашеметяващ 85% скок на инфлацията след историческия срив на валутата в края на 2021 г., който беше свързан с агресивен цикъл на намаляване на лихвените проценти. След встъпването си в длъжност през май обаче президентът Тайип Ердоган създаде нов икономически екип и приложи подход на решително затягане на паричната политика.

Прогнозите както на анализаторите, така и на правителството сочат, че до края на 2023 г. турската инфлация се очаква да достигне 70%. Освен това тази стойност може да нарасне до 75% около май 2024 г., преди да се появят признаци на стабилизиране. Следователно възможността за намаляване на лихвените проценти изглежда малка.

Миналия месец централната банка повиши основния лихвен процент с 500 базисни точки до 30%, с което отбеляза четвъртия пореден месец на затягане на паричната политика в страната. Забележително е, че политиката на президента Ердоган изглежда дава резултати, тъй като месечното нарастване на цените се забави, спадайки от 9.1% през август и 9.5% през юли до 4.8% през септември.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.