НАЧАЛО Други

Защо може да очакваме още 5% скок на S&P 500 до края на 2024 година

16.05.2024 0:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо може да очакваме още 5% скок на S&P 500 до края на 2024 година

UBS очаква обширно лятно рали след неотдавнашното успокояване на напрегнатата ситуация с акциите през миналия месец.

В бележка, публикувана във вторник, компанията прогнозира, че S&P 500 може да достигне 5,500 пункта до края на тази година, което ще представлява увеличение с повече от 5% спрямо настоящите нива.

Тази оптимистична прогноза не изглеждаше толкова правдоподобна през април, когато индексът отбеляза спад от 4.5% спрямо своя връх. Нарастващата загриженост за инфлацията породи опасения за потенциално повишаване на лихвените проценти.

Първите седмици на май обаче смекчиха част от тези опасения, като последните икономически данни предполагат сценарий „Goldilocks“: признаците за смекчаване на ръста на заплатите са положителни за инфлацията, докато цялостната икономика остава стабилна, както отбеляза Солита Марсели, главен информационен директор на UBS Global Wealth Management Americas.

Марсели идентифицира четири фактора, подкрепящи продължаването на бичата среда за акциите през годината. Първо, очакванията за по-нататъшна дезинфлация намаляват опасенията за инфлацията. Второ, охлаждането на ръста на цените намалява вероятността от повишаване на лихвените проценти, което е благоприятно за акциите. Макар че някои представители на Уолстрийт смятат, че през тази година няма да има намаление на лихвените проценти, фючърсните пазари предвиждат промяна на политиката от септември.

Трето, очаква се акциите да нараснат поради силния ръст на печалбите, като над 75% от компаниите надминаха прогнозите за печалбите през първото тримесечие, което подкрепя прогнозата за 9% ръст на печалбите за годината. И накрая, продължаващите инвестиции в изкуствен интелект (AI) се очаква да поддържат възходящия импулс, дори когато ралито се разширява.

Въпреки че комуналните услуги се очертаха като един от трите най-добре представящи се сектора през последния месец, напредъкът в AI областта изигра значителна роля. Тъй като 30% от индустрията е изложена на търсенето на електроенергия, технологичните разработки дадоха значителен тласък на този сектор.

Марсели също така подчерта, че добрите технологични печалби не се ограничават само до Великолепните 7 с голяма капитализация. Като се изключат известни имена като Microsoft, Nvidia и Apple, прогнозите за технологичните печалби са ревизирани със 7% нагоре от март насам.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.