НАЧАЛО Други

Защо американската икономика цъфти, докато Китай страда?

30.03.2024 14:24 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо американската икономика цъфти, докато Китай страда?

През 2008 г. статия, публикувана от "The New Yorker", предложи промяна на парадигмата: Американската глобална доминация отслабва, отстъпвайки място на възходящи сили като Китай, Индия и Русия.

През годините оптимизмът за възхода на Китай намери отзвук в издания като “Foreign Affairs” през 2011 г., което нарече Китай “Неизбежната суперсила“, и в прокламираното от “The Economistпрез 2018 г. “Китайският век е в разгара си“. През последните години обаче се наблюдава преоценка на тези прогнози.

Съмненията сега помрачават разказа за неизбежното икономическо превъзходство на Китай. Прогнозите за това, че Китай ще надмине икономиката на САЩ в рамките на едно десетилетие, изглеждат несигурни, което повдига въпроси за ролята му на световен лидер.

Икономическите показатели на Китай показват тревожна история: застой в растежа на населението, бягство на предприемачите, намаляващ оптимизъм сред младите хора и срив на фондовия пазар. Преките чуждестранни инвестиции рязко намаляват на фона на опасенията за геополитически рискове и държавна намеса.

За сметка на това икономиката на САЩ остава стабилна и се отличава с ниска инфлация, нарастваща заетост, реални заплати и производителност. Този обрат подчертава ограниченията на икономиката, ръководена от държавата, както се вижда в Китай, където политическият контрол пречи на икономическия растеж. Преходът на бившия китайски лидер Дън Сяопин към глобален капитализъм разгърна предприемаческия потенциал, но при управлението на Си Дзинпин укрепването на властта задушава икономическата динамика.

САЩ са изправени пред вътрешни предизвикателства, включително икономически неравенства, които подхранват антидемократични движения. Администрацията на Байдън трябва да приоритизира реинвестирането във вътрешните икономики и укрепването на съюзите с демократичните държави.

В обобщение, макар възходът на Китай някога да изглеждаше неизбежен, последните тенденции сочат промяна на пейзажа. САЩ запазват икономическата си сила, докато Китай се бори с вътрешни предизвикателства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.