Home

Запознайте се с тинейджърът, който купи Биткойн на $10

01.07.2024 21:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Запознайте се с тинейджърът, който купи Биткойн на $10

През 2010 г. китайски тийнейджър на име Джао Тонг е купил Биткойн за $10. Въодушевен от идеята за глобална дигитална валута, 16-годишният Джао се потапя в зараждащия се свят на криптовалутите.

Тонг е привлечен от потенциала на Биткойн. Придобиването на BTC през 2011 г. обаче е съпроводено с трудности. Най-голямата борса по това време, Mt. Gox, често прекъсва работа и дори претърпя светкавичен срив, който за кратко свали цената на водещата криптовалута до $0.01 малко след покупката му.

Самоук програмист, Джао Тонг разработва Bitcoinica само за четири дни. За разлика от други борси, Bitcoinica въведе маржин търговия, позволяваща на потребителите да спекулират с бъдещата цена на Биткойн. Трейдъри и миньори можеха да използват ливъридж до 50 BTC незабавно. Bitcoinica бързо набра популярност, като търгуваше с до $40 милиона месечно, превръщайки се във втората по големина борса след Mt. Gox. През първите две седмици Тонг печели $10,000, равняващи се на около 2,000 BTC.

Въпреки бързия си растеж, Bitcoinica се сблъска със скептицизъм. Критиците поставиха под въпрос възрастта и опита му и изразиха опасения относно мерките за сигурност на борсата. Въпреки това платформата продължи да обработва стотици хиляди BTC транзакции месечно.

В края на 2011 г. Джао продава Bitcoinica на Wendon Group. Новите собственици имат за цел да извършат одит на борсата, привличайки на помощ ветерани разработчици, сред които е и етичния хакер Амир Тааки. Wendon Group инвестира сериозно в Bitcoinica, като дори закупи домейна Bitcoin.com за $1 милион.

Въпреки това през март 2012 г. Bitcoinica бе хакната, което доведе до загубата на 43,000 BTC. Ситуацията се влоши още повече с две допълнителни атаки по-късно същия месец, при които бяха откраднати още 48,000 BTC. Този период предшества появата на хардуерните портфейли и мултисиг сигурността, което прави борсата уязвима при нулиране на пароли.

Хакерските атаки предизвикаха смут сред потребителите, включително сериозни загуби за известни фигури като Роджър Вер. Спецификата на инцидентите остава неясна, но репутацията на Тонг бе сериозно накърнена. Терминът “Zhao Tonged” се появи като меме в BTC общността, описвайки инвеститори, които са били ограбени и измамени.

Последната му постъпка в света на криптовалутите бе инвестирането на 1,000 BTC в рядка златна монета Casascius, една от само три съществуващи, която сега се оценява на над $60 милиона. След това Джао Tонг напуска индустрията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.