НАЧАЛО Други

Заплахите за световната икономика стават все по-реални

ноември 3, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заплахите за световната икономика стават все по-реални

Понастоящем световната икономика преживява период на изненадващ растеж въпреки продължаващото геополитическо напрежение.

През третото тримесечие американската икономика отбеляза значителен растеж от 4.9% на годишна база, докато инфлацията в световен мащаб намалява, а безработицата остава ниска. Съществуват обаче опасения относно устойчивостта на този растеж.

Един от обезпокоителните признаци е нарастването на доходността на дългосрочните облигации, обусловено от убеждението, че лихвените проценти няма да се понижат значително. Например правителството на САЩ сега плаща 5% за заем за 30 години, което е рязко увеличение спрямо 1.2% по време на пандемичната рецесия.

Тази тенденция може да попречи на икономическите политики и да доведе до потенциални проблеми в световната икономика. Фалитите на предприятия се увеличават в Европа и Америка и дори компаниите с дългосрочен дълг с нисък лихвен процент могат да се сблъскат с по-високи разходи за финансиране.

Фискалните разходи също изиграха роля за стимулиране на икономическия импулс, но при сценарий на трайно високи лихвени проценти те може да станат неустойчиви.

Прогнозите са, че през 2023 г. няколко държави ще имат значителни дефицити. Този на САЩ през 12-те месеца до септември възлиза на $2 трилиона, или 7.5% от БВП, което е много повече от очакваното. Държавният дълг в развитите икономики сега е с по-висок дял от БВП, отколкото когато и да било след Наполеоновите войни.

Напрежението върху бюджетите, причинено от по-високите лихвени проценти, може да доведе до конфликти между правителствата и централните банки, насочени към контрол на инфлацията. Това може да постави под въпрос ангажиментите за ниска инфлация и изплащане на дълга. Настоящата икономическа ситуация поражда съмнения относно постигането на множество цели едновременно, включително избягване на рецесия, поддържане на ниска инфлация, управление на значителни дългове и справяне с високите лихвени проценти.

Оптимистичният сценарий зависи от рязкото нарастване на производителността, стимулирано от генеративния изкуствен интелект (AI). Това би могло да доведе до по-високи доходи и приходи, което потенциално би направило по-високите лихвени проценти по-лесно управляеми.

Неотдавнашни данни показват рязко повишаване на измерената производителност в САЩ през третото тримесечие, което вероятно се дължи на напредъка на AI. Въпреки това заплахите за нарастването на производителността, като например потенциалното повишаване на митата и засилването на държавната намеса на пазарите, противодействат на тази надежда.

Тъй като държавните разходи нарастват поради застаряването на населението и преминаването към зелена енергия, а конфликтите налагат по-високи разходи за отбрана, предположението, че световната икономика ще продължи по сегашната си траектория, е рискован залог.

Като цяло настоящият икономически пейзаж представлява сложно взаимодействие на фактори, които биха могли да определят траекторията на световните икономики в близко бъдеще.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.