НАЧАЛО Други

Централната банка на Швейцария с $12 милиарда загуби за тримесечието

ноември 2, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Швейцария с $12 милиарда загуби за тримесечието

Швейцарската национална банка (SNB) отчете загуба в размер на 12.04 милиарда швейцарски франка ($13.36 милиарда) за третото тримесечие.

Според информацията това се дължи предимно на загуби, понесени от нейните авоари в злато, инвестиции в чуждестранна валута и позиции в швейцарски франкове.

През тримесечния период, приключващ през септември, SNB претърпя загуба от 9.16 милиарда франка от валутните си позиции. Това бе следствие от понижаващите се цени на облигациите и акциите, породени от опасенията за продължително повишаване на лихвените проценти в световен мащаб.

Освен това банката претърпя загуба от 132 милиона франка от оценката на своите 1,040 метрични тона злато, отразявайки спада в световните цени на златото. Освен това тя регистрира загуба от 2.66 милиарда франка от позициите си в швейцарски франкове, която до голяма степен се дължи на лихвени плащания към търговски банки.

През първите девет месеца на годината банката изплати 5.4 милиарда франка под формата на лихви на търговските банки за средствата, които те държат в централната банка овърнайт. В отговор на нарастващите разходи след преминаването от отрицателни към положителни лихвени проценти през септември 2022 г. SNB обяви намаление на този лихвен процент.

Поради спада и в трите области печалбата на SNB за първите девет месеца се сви от 13.7 милиарда франка през първата половина на годината до 1.7 милиарда франка.

През последните години финансовите резултати на SNB се характеризират със значителна колебливост, повлияна от значителните инвестиции в чуждестранна валута, които тя натрупа по време на продължителните усилия за обезценяване на швейцарския франк.

От SNB отбелязаха:

Финансовият резултат на SNB зависи до голяма степен от развитието на пазарите на злато, чуждестранна валута и капитал. Поради това могат да се очакват силни колебания и по отношение на годишния резултат са възможни само предварителни заключения.

През 2022 г. централната банка регистрира историческа загуба от 132.5 милиарда швейцарски франка, отбелязвайки най-голямата загуба в 115-годишната си история.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.