НАЧАЛО Други

Заплахата за световната икономика ако разделението между Китай и Запада продължи

09.05.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заплахата за световната икономика ако разделението между Китай и Запада продължи

Високопоставен служител на Международния валутен фонд (МВФ) изрази загриженост относно икономическите последици от продължителното напрежение между Китай и Запада, като предупреди, че продължаващите остри конфликти могат да изострят световните икономически предизвикателства.

Гита Гопинат, първият заместник-управляващ директор на МВФ, изтъкна разделението на света на три широки блока от държави – клонящи към Китай, клонящи към САЩ и неприсъединили се. Тя подчерта, че ако сегашното напрежение се запази, може да се стигне до значителни затруднения в икономическата интеграция и спазването на глобалните норми.

Гопинат, която често е правила оценки на китайската финансова система, направи тези коментари по време на реч в Станфордския университет.

Тези изказвания идват на фона на засилената геополитическа несигурност, а именно ескалиращото съперничество между САЩ и Китай и продължаващия конфликт в Украйна.

Макар че икономическата фрагментация все още не е толкова силно изразена, както по време на Студената война, Гопинат отбеляза, че настоящата ситуация носи по-големи потенциални разходи поради по-голямата зависимост на световната търговия.

Тя изтъкна намаляването на дела на Китай във вноса от САЩ и на дела на САЩ в износа от Китай, както и отрицателните последици за търговията между блокове, които са в съюз с Китай или САЩ.

Гопинат изтъкна промените във валутната структура на търговското финансиране, особено сред страните, подкрепящи Китай, което показва по-обща тенденция, дори ако Русия бъде изключена от блока, подкрепящ Китай.

Речта на Гопинат съвпадна с дипломатическата обиколка на китайския президент Си Дзинпин в Европа, целяща да успокои опасенията относно икономическите стремежи на Китай и отношенията му с Русия.

Въпреки усилията за привличане на чуждестранни инвестиции, в Китай се наблюдава спад на преките чуждестранни инвестиции, като много международни компании остават предпазливи поради икономическото забавяне и геополитическото напрежение.

Гопинат подчерта ролята на диалога между САЩ и Китай и значението на необвързаните държави за поддържане на глобалната интеграция.

Докато някои са оптимистично настроени относно потенциала на диалога за намаляване на напрежението, други прогнозират влошаване на икономическите и дипломатическите връзки между Китай и САЩ през следващите години.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.