НАЧАЛО Други

Заплахата за щатският долар в сектора на петрола

септември 6, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заплахата за щатският долар в сектора на петрола

Неотдавнашен доклад на JP Morgan, в който се разглеждат усилията на БРИКС за дедоларизация, подчертава постепенното отслабване на господстващото положение на щатския долар в световния петролен сектор. 

Озаглавен “Дедоларизация: Губи ли щатският долар доминацията си?“, докладът разкрива, че влиянието на щатския долар в петролната и газовата индустрия намалява.

Наташа Кънева, ръководител на отдел “Глобална стратегия за суровините” в JPMorgan, отбеляза:

 Американският долар, който в миналото е бил основен двигател на световните цени на петрола, изглежда се разграничава от някогашното си могъщо влияние.

Струва си да се отбележи, че влиянието на щатския долар в петролния сектор намаляваше още преди БРИКС да тръгне по пътя на дедоларизацията. В доклада се изразява загриженост относно постепенното и последователно намаляване на влиянието на щатския долар през последното десетилетие. 

Джахангир Азиз, ръководител на отдел “Развиващи се пазари” в JP Morgan, заяви:

 Като цяло наблюдаваме значително намаляване на значението на долара от 2014 г. до 2022 г.”

Въпреки това от JP Morgan подчертават, че спадът на щатския долар в петролния сектор е относително скромен, особено ако се разглежда в контекста на неотдавнашните усилия на БРИКС за дедоларизация. 

Ако разширеният алианс на БРИКС, който сега включва големи държави износителки на петрол като Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, приеме местни валути за търговия, това може да представлява сериозно предизвикателство за позициите на щатския долар.

В заключение, устойчивостта на щатския долар в петролния сектор отчасти зависи от стратегическите решения, които БРИКС ще вземе в тази област. Степента, в която различните сектори в САЩ биха били засегнати, ако БРИКС преустанови търговията с долара, остава предмет на интерес.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.