НАЧАЛО Други

Заплаха за пазарите на петрол, въпреки добрата позиция на глобалната икономика

02.05.2024 22:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заплаха за пазарите на петрол, въпреки добрата позиция на глобалната икономика

Световната икономика е устойчива на очакваното забавяне, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира темп на растеж от 3.1% за 2024 г. в сравнение с предишната прогноза от 2.9%.

Тази положителна перспектива се подчертава от стабилния растеж в Съединените щати, където ОИСР очаква темп на растеж от 2.6% през тази година, значително по-висок от първоначалната оценка от 2.1%. Въпреки тази икономическа активност продължава да съществува надвиснала заплаха под формата на потенциални сътресения в Близкия изток.

ОИСР предупреждава, че значителна ескалация на конфликта в Близкия изток може да окаже драстично въздействие върху петролните пазари, като да доведе до рязко повишаване на цените. Подобна ситуация би могла да затрудни световния икономически растеж, като ОИСР изчислява намаление на темпа на растеж с 0.4 процентни пункта, ако цените на петрола се повишат с 25% над приетите $85 за барел. Освен това темповете на инфлация биха могли да нараснат с един процентен пункт, което ще накара централните банки да повишат основните лихвени проценти с 0.5%.

Докато световната икономика се подготвя за потенциални сътресения, усилията за укротяване на инфлацията продължават. ОИСР предвижда инфлацията да се върне към нивата, определени от основните централни банки, което може да проправи пътя за намаляване на лихвените проценти по-късно през годината. Въпреки инфлационния натиск, произтичащ от Ковид пандемията и геополитическото напрежение, ОИСР очаква минимална загуба на работни места, като прогнозира, че в много страни равнището на безработица ще остане близо до исторически ниските нива.

На фона на тази икономическа динамика продължават да съществуват опасения относно нарастващите дългове, натрупани от правителствата по време на пандемията. Правителствата са изправени пред предизвикателството да посрещнат нарастващите нужди от разходи на фона на фискалните ограничения, включително тези, породени от застаряването на населението, смекчаването на последиците от изменението на климата и нуждите на отбраната.

Неуспехът да се справят с тези предизвикателства може да изостри опасенията за фискалната устойчивост, засилвайки икономическите рискове в дългосрочен план.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.