НАЧАЛО Други

Задната вратичка на Русия към глобалната банкова система се затваря

20.03.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Задната вратичка на Русия към глобалната банкова система се затваря

На фона на усилията на САЩ и Европа да изолират Русия от западната финансова система, Москва намери алтернативни пътища чрез банки в Персийския залив и Европа.

Последните действия обаче показват, че опитите на Вашингтон да затвори тези вратички набират сила.

Основната държавна банка на Дубай закри сметките на руски олигарси и търговци на петрол, което е сигнал за репресии срещу свързания с Русия бизнес. Турските кредитори също са все по-предпазливи по отношение на такива транзакции, тъй като са подложени на натиск от страна на правителството на САЩ да спазват санкциите. Освен това американските власти са поставили банкерите във Виена под тревога.

Emirates NBD, известна дубайска банка, заема централно място в тези промени. След нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. руските предприятия и олигарси се обърнаха към Обединените арабски емирства за финансово убежище, като Emirates NBD извлече значителни ползи. Въпреки това, под нарастващия натиск от страна на САЩ, банката обърна позицията си. Тя затвори отдела си, насочен към Русия, спря да приема преводи в рубли от Русия и закри множество сметки на руски граждани, особено тези, свързани със санкционирани субекти.

Особено засегнати са субекти от мрежата от търговски и транспортни фирми, свързани с Етибар Еюб, бивш изпълнителен директор на Coral Energy в ОАЕ. Тази мрежа, включваща субекти като Voliton и Bellatrix Energy, играе ключова роля в улесняването на износа на петрол от Русия. Действията на Emirates NBD дадоха отражение, като се съобщава, че дубайският клон на Banque Misr също закрива сметки на дружества, участващи в търговската мрежа.

В Турция натискът на американското правителство за рекалибриране на икономическите връзки с Русия доведе до предизвикателства при обработката на плащанията, което се отрази на турските износители. САЩ се ангажираха и с Австрия, като призоваха финансовите институции да разберат и да се придържат към засилените им правомощия за налагане на санкции.

Миналия месец Специалната група за финансови действия извади ОАЕ от сивия си списък на държави, които не спазват изискванията, като призна значителния напредък в отстраняването на недостатъците.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.