НАЧАЛО Други

Забрана за шорт продажбите в Южна Корея до юни 2024 г.

ноември 7, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Забрана за шорт продажбите в Южна Корея до юни 2024 г.

Комисията за финансови услуги на Южна Корея обяви забрана на шорт продажби на акции до юни 2024 г., за да даде време на регулаторите да подобрят съществуващите правила и системи.

По-конкретно, търговията с взети назаем акции, която е важен аспект на шорт продажбите, ще бъде забранена за компаниите, включени в индексите Kospi 200 и Kosdaq 150. Председателят Ким Джу Хьон изрази загриженост относно широко разпространените незаконни шорт продажби на голо от световни инвестиционни банки, като подчерта вредното им въздействие върху справедливото формиране на цените и доверието в пазара.

В отговор на това Южна Корея планира да осъществи фундаментални реформи, за да създаде по-равностойни условия за инвеститорите на дребно. Това включва усилия за намаляване на различията в изискванията за шорт продажби между институциите и индивидуалните инвеститори.

Властите също така ще въведат по-строги санкции за незаконни дейности по шорт продажбите и ще създадат специален екип за разследване, който да проверява сделките на световните банки с шорт продажби.

Приблизително 10 световни банки, отговорни за значителна част от сделките с шорт продажби в Южна Корея, ще бъдат разследвани. Решението за възстановяване на пълната забрана на шорт продажбите може потенциално да попречи на стремежа на страната да повиши статута си от развиващ се пазар в развит пазар.

Понастоящем шорт продажби представляват малка част от южнокорейския фондов пазар, възлизащ на $1.7 трилиона, като съставляват около 0.6 % от пазарната стойност на Kospi и 1.6 % от стойността на Kosdaq.

Регулаторният ход идва преди общите парламентарни избори през април, отразявайки исканията на инвеститорите на дребно, които възприемат шорт продажбите като предоставящи несправедливи предимства на чуждестранните и институционалните инвеститори.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.