НАЧАЛО Други

Уорън Бъфет и Berkshire отново купуват интензивно петролни акции

октомври 27, 2023 9:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Уорън Бъфет и Berkshire отново купуват интензивно петролни акции

Инвеститорът Уорън Бъфет неотдавна се върна на петролния пазар, като възобнови покупките на акции на Occidental Petroleum от Berkshire Hathaway, което беше първото придобиване от четири месеца насам.

Според подадена в сряда информация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси компанията на Бъфет е инвестирала над $246 милиона в разширяване на вече значителните си дялове в Occidental през първите три дни на тази седмица.

Berkshire придоби още близо 4 милиона акции на базирания в Хюстън производител на петрол, с което общият им брой достигна над 228 милиона акции, осигурявайки си по този начин почти 26% собственост върху Occidental.

Въпреки че Бъфет постоянно се снабдяваше с акции на Occidental, когато цените им падаха под $60, докато увеличаваше дела на Berkshire от началото на миналата година, той демонстрира готовност да плати повече от $63 на акция за това скорошно придобиване.

Последните покупки на Berkshire съвпаднаха с обявеното от Chevron придобиване на Hess Corp. за $53 милиарда, което е втората голяма сделка в петролния сектор през този месец. Малко по-малко от две седмици преди това Exxon Mobil разкри намерението си да придобие Pioneer Natural Resources за приблизително $60 милиарда.

Очевидно Бъфет, Chevron и Exxon изразяват увереност в продължаващото значение на петрола като източник на гориво за енергийните нужди на страната, дори когато Съединените щати се стремят да преминат към възобновяеми енергийни източници.

Познаването на петролната индустрия от страна на Бъфет е забележително. Освен че е най-големият акционер в Occidental, Berkshire притежава и над 123.1 милиона акции на Chevron в рамките на портфейла си от $350 милиарда.

Много инвеститори внимателно следят пазарните движения на Бъфет поради неговите последователно успешни резултати. Макар че той обикновено се въздържа да предоставя обширни коментари относно придобиването на акции извън законово определените за основните акционери, той лично контролира всички най-значими инвестиции на Berkshire на стойност $1 милиард или повече. Текущата стойност на дела на Berkshire в Occidental надхвърля $14.4 милиарда.

Миналата година Бъфет получи регулаторно разрешение да придобие до 50% от Occidental, а Berkshire притежава варанти за закупуване на още 83,9 милиона акции на цена $59.62 всяка, което показва потенциални бъдещи покупки. Въпреки това Бъфет заяви, че няма намерение да закупи цялата компания.

Освен обикновените акции на Occidental, притежавани от Berkshire, конгломератът притежава и 84,897 привилегировани акции на Occidental, придобити през 2019 г., когато съдейства за финансирането на придобиването на Anadarko от Occidental. Въпреки че Berkshire преди това е притежавал по-голямо количество от тези привилегировани акции, Occidental е инициирал тяхното обратно изкупуване през тази година на цена от $110,000 на акция, за да намали значителните дивиденти, дължими по тях.

Разнообразният портфейл на Berkshire включва значителни дялове в акции на Apple, Bank of America и Coca-Cola. В допълнение към тях конгломератът, базиран в Омаха, Небраска, притежава пряко множество компании, включително застрахователната компания Geico, железопътната компания BNSF, редица големи комунални услуги, както и различни производствени предприятия и предприятия за търговия на дребно.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.