НАЧАЛО Финтех

Walmart иска да патентова подобна на Libra стабилна монета

АВГ. 4, 2019 18:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Walmart иска да патентова подобна на Libra стабилна монета

Walmart кандидатства за поредния си патент, като този път изглежда търси да създаде криптовалута подбна на тази на Facebook.

Хипермаркет веригата Walmart е кандидатствала за патент за криптовалута, която има известни прилики с проекта Libra, предложен от Facebook в средата на юни.


В молбата си към американската служба за патенти и търговски марки Walmart се докосва до концепцията за цифрова валута, "свързана с обикновена валута" - тоест това, което познаваме като стабилна монета. 


Libra ще бъде токен, обвързан с кошница от фиатни валути и държавни облигации, според Facebook.


Освен това, молбата предполага, че предложената монета би могла да помогне за осигуряване на финансови услуги на за тези с ограничен достъп до банки. Това е едно от основните принципи на проекта Libra, като най-вероятно по този начин се стреми да се хареса на обществеността и регулаторите. Но не е лесно да се забравят инцидентите с потребителските данни, за които Facebook е отговорен.


Walmart заяви:


Чрез използването на дигитална валута, домакинствата с ниски доходи, за които банкирането е скъпо, може да имат алтернативен начин да се справят с финансите си в институция, която може да осигури по-голямата част от ежедневните финансови и продуктови (битови) нужди.


Очаква се предлагането на Facebook да създаде система, чрез която неговите платформи за социални медии да могат да използват Libra за плащания, позволявайки на рекламодателите да печелят токени и да плащат на Facebook в тях за реклами. 


Въпреки че може също така да се използва за други неща като - парични преводи и подобни.


Подаването на Walmart също показва, че монетата му може да има функции, които се прилагат за токен, използван в екосистемата на Fortune 500 компания:


Дигиталната валута може да бъде привързана към щатския долар и да се използва само за избрани търговци или партньори. В други изпълнения цифровата валута е достъпна за използване навсякъде. Дигиталната валута може да предостави без такса или минимална такса място за съхранение на богатство, което може да се изразходва например при търговци на дребно и, ако е необходимо, лесно да се преобразува в пари.


Една разлика е, че потребителите на "Walmart Coin" биха могли "дори да трупат лихва", според молбата. При Libra, лихвите, спечелени от потенциално огромните резервни фондове на фондацията, ще отидат за партньорите им, които подкрепят компанията в размер на около 10 милиона долара всяка.


Walmart казва, че токенът му може да съхранява историята на покупките на потребителя на блокчейна и след това да прилага свързани спестявания към техните последващи покупки по подобен начин като точките за лоялност.


Други нови характеристики, предложени в много широкото подаване за патент, включват възможността да се премахне нуждата от кредитни карти и да се действа като "предварително одобрен биометричен (напр. пръстов отпечатък или лицево разпознаване) кредит".


"Човек е "кредитната карта" към собствената си дигитална банка...", казва фирмата.


Моентата може да се използва и за ограничаване на това, какви категории продукти могат да бъдат закупени и от кого. Например ще има вузможност да се блокират непълнолетни от закупуването на цигари, алкохол или DVD с R-рейтинг.


Walmart вече използва блокчейн за проследяване на продукти като свежи зеленчуци и плодове и фармацевтични продукти. Той също така разследва различни случаи на използване на технологията. 


През юни Walmart China стартира нова услуга, насочена към подобряване на лошите показатели за безопасност на храните в страната. Освен това има множество други патенти, за които е кандидатствал.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

eToro ще издават дебитни карти от 2020 година

На 9-ти декември Business Insider съобщи, че 12 милиона потребители на базираната в Обединеното кралство платформа за търговия с дигитални активи ще могат да изразходват печалбите си чрез дебитна карт...
ДЕК. 10, 2019 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китай започват да тестват дигиталната си валута заедно с Huawei

Китайската надпревараЧовек, който е близък до въпроса, каза на Caijing, че DCEP, което е името на пилотната криптовалута на страната, е от голямо значение за PBoC. Той проведе срещи на затворени врати...
ДЕК. 9, 2019 17:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Финтех филиал на застрахователен гигант с IPO за $500 милиона

Според заявление на F-1 от 2 декември, фирмата се стреми да продаде акции на стойност $500 милиона в своето IPO. Скорошното заявление гласи:   Очакваме, че ще получим нетни постъпления от около $438...
ДЕК. 6, 2019 20:20 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Централната банка на Франция ще тества дигиталната си валута в началото на следващата година

Франсоа Вилрой дьо Галхау, управителят на Банката на Франция, обяви, че те ще започнат да тестват проекта за дигитално евро до края на първото тримесечие на 2020 г., според френската медия Les Echos.Б...
ДЕК. 6, 2019 10:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света