НАЧАЛО Други

Въздействието на силният долар върху други икономики

01.05.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Въздействието на силният долар върху други икономики

Неотдавнашният скок на щатския долар предизвиква безпокойство на глобалните финансови пазари, като потенциално оказва влияние върху международната търговия и повишава валутните страхове в световен мащаб.

Capital Economics обаче предполага, че ефектите от силния долар може да са надценени.

Индексът на американския долар DXY, който измерва долара спрямо кошница от валути, показа силно представяне през 2024 г., като се повиши за четири последователни месеца и с 1.1% само през април. Това отразява силата на икономиката на САЩ, движена от стабилното вътрешно търсене и по-високата от очаквано инфлация. Следователно Федералният резерв е уверен в поддържането на по-високи лихвени проценти, забавяйки пазарните очаквания за намаляване на лихвите.

Въпреки че силният долар е от полза за потребителите в САЩ, като поддържа инфлацията ниска и прави международните пътувания по-евтини, той може да създаде предизвикателства за други страни.

Това може да увеличи рисковете от инфлация в чужбина, да повиши разходите за внос в местни валути и да натовари световната търговия. Освен това, силата на долара прави деноминираните в долари дългове в чужбина по-скъпи, което потенциално причинява финансова нестабилност.

Въпреки тези опасения, покачването на долара през 2024 г. е по-скоро постепенно, отколкото внезапно, с 4.1% увеличение досега. Нийл Ширинг, главен икономист на групата Capital Economics, подчертава, че въздействието на силния долар върху други икономики зависи от различни фактори, включително интензитета на вноса на икономиката и размера на валутните колебания.

Ширинг подчертава обратната връзка между силата на долара и глобалната инфлация на вносните цени, тъй като силният долар обикновено понижава цените на суровините. Връзката между силата на долара и глобалния икономически растеж обаче е по-сложна, често повлияна от фактори извън валутните движения.

Като цяло, въпреки че силният долар може да повлияе на световната търговия и дейност, неговите ефекти обикновено се влияят от по-широки икономически условия. Акциите в САЩ бяха умерено по-високи в понеделник, подкрепени от технологични гиганти като Tesla и Apple, според данни на FactSet.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.