НАЧАЛО Други

Въпреки санкциите руския петрол достигна бреговете на САЩ

02.02.2024 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Въпреки санкциите руския петрол достигна бреговете на САЩ

Търговците на петрол се сблъскаха с объркване на 31 януари, когато пратка от 10,000 барела руски петрол достигна САЩ въпреки съществуващите забрани.

Данните на Администрацията за енергийна информация (EIA) сочат, че пратката е влязла в пристанището на Уилмингтън, щата Делауеър, на 3 ноември. Изпълнителна заповед 14066 – санкция, наложена след опита на Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г., забранява вноса на петрол с руски произход.

Редакторът по стоковите въпроси на Bloomberg Хавиер Блас предполага, че руският петрол може да се е възползвал от вратичка. Съобщава се, че петролът е бил доставен от Русия до Бахамските острови преди март 2022 г., когато САЩ забраниха вноса от Русия.

По време на престоя си на Бахамските острови то е било смесено с петрол от други източници, което на практика е разредило руския му произход и е позволило технически да се избегне забраната. След 18-месечно съхранение смесеният петрол е изпратен в рафинерията PBF Energy в Делауеър Сити.

Междувременно в същия ден цената на петрола се повиши, опитвайки се да се възстанови от рязкото разпродаване през предходната сесия, предизвикано от индикацията на Федералния резерв, че няма да се стигне до намаляване на лихвените проценти през март.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC), на което лихвените проценти бяха запазени на равнище 5.25%-5.5%, председателят Пауъл изрази скептицизъм по отношение на намаляването им през март.

Американският петрол Nymex WTI поевтиня с 2.7% през нощта, а петролът сорт Brent загуби 1.4%. В четвъртък обаче и при двете се наблюдаваше възстановяване, като Nymex достигна $76.29 за барел, а Brent – $80.99.

Въпреки очакванията за намаление с около 0.2 милиона барела, седмичните данни на EIA за запасите показаха увеличение с 1.2 милиона барела на запасите от суров петрол за седмицата, приключваща на 26 януари. Данните за световното производство също се оказаха неблагоприятни, като посочиха нарастване на добива на ОПЕК за трети пореден месец до 27.9 милиона барела дневно, надхвърляйки договорените квоти в страни като Ирак, Нигерия и Габон.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.