НАЧАЛО Крипто Крими

Вълна измами таргетира MetaMask портфейли – ето какво трябва да знаете

януари 21, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Вълна измами таргетира MetaMask портфейли – ето какво трябва да знаете

Джош Чавез, базиран в САЩ художник на NFT, създал колекционерски предмети за редица известни спортисти, стана жертва на измама.

Той сподели в Twitter, че измамниците използвали утвърдена техника със заразен файл в документи, прикачени към имейл съобщение.

На 19 януари 2022 г. Джош М. Чавез, американски дигитален художник, обяви, че измамници са откраднали всички NFT токени от неговия MetaMask криптопортфейл.

Художникът посочи, че потенциален клиент се е свързал с него чрез директни съобщения в Instagram. Въпреки че акаунтът на „клиента“ е масово следван от ботове, Чавез пренебрегнал този факт. 

Непознатият поръчал обложка за своята песен, която скоро щяла да бъде издадена. Артистът ги помолил да изпратят подробности за заявката, включително информация за задачата. Всички тези подробности били изпратени на Чавез по електронната поща. 

Измамникът, използващ името „Оскар Дейвис“, изпратил документите; един от тях бил обозначен като .pdf, но всъщност бил изпълняеми файл (.exe). 

След като файлът е бил отворен, той веднага се е свързал с Chrome – браузъра, в който са интегрирани MetaMask портфейлите. За един миг той източил токените на Чавез и продал всичките на търгове за малка част от реалните им цени.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн проби над $22,500 – масови ликвидации на шортове


Художникът сподели, че цялата измама е създадена много внимателно – въпреки експертните си познания, той не успява да я забележи. 

Живея в интернет и мога да разпозная измамите на километър разстояние, но днес забравих да проверя два пъти една малка подробност (…) Не само бързах, това беше рутинно нещо – нещо, което съм правил много пъти с клиенти 

Видни участници на NFT пазара също стават обект на изискани измами в последно време. През ноември злонамерени индивиди хакнаха социалните медии на Грег Солано, основател на BAYC, и започнаха да разпространяват фишинг линкове.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери откраднаха близо $800,000 от общността на Azuki

Акаунтът в Twitter на водещия проект за незаменяеми токени (NFT) Azuki беше компрометиран в петък, в резултат на което бяха откраднати криптоактиви на стойност малко под $800,000.

януари 28, 2023 19:03 2 мин. четене

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене