НАЧАЛО Други

Войната в Близкият изток може да разпали глобална финансова криза

ноември 6, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Близкият изток може да разпали глобална финансова криза

Конфликтът в Близкия изток породи опасения сред видни представители на финансовата индустрия относно потенциала му да предизвика глобална рецесия.

Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, и Джейми Даймън, председател на JP Morgan, изразиха опасения относно въздействието на последните събития, включително жестокостите на Хамас на 7 октомври, последвалата атака на Израел срещу Газа и нахлуването на Русия в Украйна.

Финк подчерта значителната роля, която геополитическият риск играе за формирането на икономиките, заявявайки, че нарастващият страх може да доведе до намаляване на потреблението и разходите, което в крайна сметка да допринесе за рецесия. Той също така отбеляза засиленото чувство на страх в световен мащаб и намаляването на надеждата.

Даймън повтори тези настроения, определяйки настоящия геополитически пейзаж като “доста страшен и непредсказуем”. Той подчерта ключовото значение на текущите геополитически събития за различни аспекти на глобалния живот, като свободата, демокрацията, храната, енергията и имиграцията.

Тези предупреждения съвпадат с подобни изявления на Даймън от миналото, когато той определи настоящия период като един от най-опасните от десетилетия насам, с потенциални далечни последици за цените на енергията, храните, международната търговия и дипломатическите отношения. Това мнение се споделя и от други автори, включително в неотдавнашна статия в The Economist, озаглавена “Световната икономика не се поддава на гравитацията. Това не може да продължи дълго.

Потенциалът на конфликта да наруши световната икономика се дължи отчасти на зависимостта на света от петрола в региона, който представлява значителна част от пазара. Икономистите често изразяват загриженост, че скоковете в цените на петрола могат да подействат като катализатор на глобални рецесии.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.