НАЧАЛО Други

БРИКС: Търговията с петрол спестява милиарди след като някои държави се отказаха от долара

октомври 16, 2023 12:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Търговията с петрол спестява милиарди след като някои държави се отказаха от долара

През последните месеци държавите от алианса БРИКС изпитаха значителни ползи от икономическите санкции, наложени на Русия от САЩ.

Китай и Индия, които са членове на алианса, предпочетоха да се снабдяват с петрол от Русия чрез алтернативни средства, заобикаляйки използването на щатския долар.

Сега те търгуват със собствените си национални валути, което води до значителни икономии поради благоприятните обменни курсове за закупуване на петрол.

Китай успря да спести $10 милиарда, като се е отказал от щатския долар в търговията с петрол, а вместо това е използвал китайския юан за разплащания с Русия. Успоредно с това Индия е спестила $7 милиарда, като от февруари 2022 г. насам е закупувала петрол от Русия на преференциални цени.

Общите разходи на Индия за суров петрол от руски доставчици, улеснени чрез тези алтернативни средства, възлизат на $186.45 милиарда.

Освен това Саудитска Арабия получава суров петрол от Русия на намалени цени с последващо разпределение в цяла Европа. Саудитска Арабия също така изрази готовност да приема местни валути вместо щатски долари при сделки с петрол. Това допълнително намалява значението на щатския долар на международните пазари.

Отказвайки се от зависимостта си от щатския долар при трансграничните транзакции, страните от БРИКС реализират значителни икономии. Тази промяна поставя щатския долар в по-слабо доминираща позиция, тъй като местните валути придобиват по-значима роля.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.