НАЧАЛО Регулации

Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

26.01.2023 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

Регулаторите, вземащи политически решения във Великобритания не са единодушни по въпроса дали продажбата, пускането на пазара и разпространението на деривати и борсово търгувани облигации (ETN), свързани с криптовалути трябва да останат забранени за инвеститорите на дребно.

Главният британски регулаторен орган – Органът за финансово поведение (FCA), наложи забраната през януари 2021 г. Оттогава компаниите вече не могат да предлагат на клиентите на дребно дериватни продукти, свързани с криптовалути, като фючърси, опции и борсово търгувани облигации или ETN.

Пълната забрана беше наложена, въпреки че 97% от участниците в консултацията на FCA се противопоставиха, като мнозина твърдяха, че инвеститорите на дребно са в състояние да оценят рисковете на крипто дериватите.

На 23 януари Комитетът за регулаторна политика (RPC) – консултативен публичен орган, спонсориран от Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на правителството – изложи мотивите си срещу забраната на FCA.

Използвайки анализа на разходите и ползите, RPC оцени годишните загуби от мярката на почти $333 милиона. Както посочва Комитетът за регулаторна политика, от страна на FCA не е предоставено ясно обяснение какво конкретно би се случило при липса на забрана.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: „Истинското движение тепърва предстои“, твърди анализатор


Органът за финансово поведение също така не е обяснил методологията и изчисленията за оценка на разходите и ползите още тогава. Въз основа на тези причини RPC смята, че забраната не е подходяща за целта.

Мнението на Комитетът за регулаторна политика не води непременно до директна отмяна на законодателството. Въпреки това, като се имат предвид връзките на комисията с Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, тя може да отбележи различното разбиране за разумната регулация от страна на FCA и правителството.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Южна Корея затяга мерките за крипто борсите

Южна Корея може да повлияе на множество криптовалути с новите си разпоредби за дигиталните активи.

19.06.2024 12:00 1 мин. четене

Огромен интерес на централните банки към CBDC според проучваме на БМР

Въпреки че Камарата на представителите на САЩ реши да приеме закон, който да забрани на Федералния резерв да емитира дигитална валута на централната банка (CBDC), глобалният интерес към тези валути продължава да расте.

16.06.2024 9:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.