НАЧАЛО Регулации

Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

януари 26, 2023 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

Регулаторите, вземащи политически решения във Великобритания не са единодушни по въпроса дали продажбата, пускането на пазара и разпространението на деривати и борсово търгувани облигации (ETN), свързани с криптовалути трябва да останат забранени за инвеститорите на дребно.

Главният британски регулаторен орган – Органът за финансово поведение (FCA), наложи забраната през януари 2021 г. Оттогава компаниите вече не могат да предлагат на клиентите на дребно дериватни продукти, свързани с криптовалути, като фючърси, опции и борсово търгувани облигации или ETN.

Пълната забрана беше наложена, въпреки че 97% от участниците в консултацията на FCA се противопоставиха, като мнозина твърдяха, че инвеститорите на дребно са в състояние да оценят рисковете на крипто дериватите.

На 23 януари Комитетът за регулаторна политика (RPC) – консултативен публичен орган, спонсориран от Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на правителството – изложи мотивите си срещу забраната на FCA.

Използвайки анализа на разходите и ползите, RPC оцени годишните загуби от мярката на почти $333 милиона. Както посочва Комитетът за регулаторна политика, от страна на FCA не е предоставено ясно обяснение какво конкретно би се случило при липса на забрана.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: „Истинското движение тепърва предстои“, твърди анализатор


Органът за финансово поведение също така не е обяснил методологията и изчисленията за оценка на разходите и ползите още тогава. Въз основа на тези причини RPC смята, че забраната не е подходяща за целта.

Мнението на Комитетът за регулаторна политика не води непременно до директна отмяна на законодателството. Въпреки това, като се имат предвид връзките на комисията с Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, тя може да отбележи различното разбиране за разумната регулация от страна на FCA и правителството.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC предупреди инвеститорите за рисковете при крипто инвестирането

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в дигитални активи.

март 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те трябва да се считат за ценни книжа.

март 25, 2023 20:00 5 мин. четене

SEC предупреждава инвеститорите за рисковете в крипто

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) издаде “предупреждение за инвеститорите” относно рисковете от инвестиране в цифрови активи.

март 25, 2023 11:00 2 мин. четене

Фед ще преразгледа надзора и регулирането след фалита на Silicon Valley Bank

Председателят на Федералния резерв (Фед), Джером Пауъл публично призна, че неговият регулатор е бил изненадан от внезапния срив на Silicon Valley Bank (SVB), въпреки че е отговарял за надзора ѝ.

март 24, 2023 8:00 3 мин. четене