НАЧАЛО Регулации

Британският финансов регулатор забрани крипто дериватите

януари 7, 2021 20:23 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Британският финансов регулатор забрани крипто дериватите

В сряда решението на финансовият регулатор на Обединеното кралство да забрани крипто фючърсите и дългови ценни книжа (ETN) най-накрая влезе в сила.

FCA първоначално обяви забраната още през октомври 2020 г. след едногодишно разглеждане на въпроса. По това време FCA твърди, че крипто дериватите са неподходящи за инвеститори на дребно, които са изложени на риск да понесат значителни загуби.

Коментирайки решението, тъй като забраната влезе в сила в сряда, Ян Тейлър, председател на саморегулиращата се търговска група CryptoUK, каза следното:

Регулаторът е съсредоточен ясно върху защитата на потребителите и с право. Дериватите позволяват ливъридж – позволявайки на инвеститорите да увеличат печалбите си, но също така и загубите си. FCA алармира, че инвеститорите на дребно са изложени на значителни загуби и волатилност, които те може да не оценят напълно.”

Въпреки това, Тейлър обвини характеризирането на FCA за инвеститорите в крипто деривати на дребно като неизисканo. Председателят на CryptoUK също отбеляза, че FCA е можело да предпочете по-строги лимити за ливъридж, подобни на ограниченията, поставени върху договорите за разлики, вместо да поставя обща забрана.

С въвеждането на забраната крипто дериватите вече не могат да бъдат включени в индивидуални спестовни сметки или ISA и лични пенсии за самостоятелно инвестиране или SIPP. Съществуват обаче опасения, че този ход може да тласне инвеститорите към нерегламентирани предложения в други юрисдикции, които представляват дори по-големи рискове за инвеститорите на дребно, отколкото продуктите, предлагани преди в Обединеното кралство.

По време на първоначалното обявяване на забраната някои критици на решението посочиха възможни негативни последици за приемането на крипто във Великобритания. Саймън Питърс, крипто анализатор в инвестиционната платформа eToro, опроверга тези страхове, казвайки;

Според моя опит, работата с нашите клиенти на eToro от Великобритания с по-висок капитал, повечето искат да държат действителния крипто актив, вместо да търгуват дериват като CFD, тъй като признават полезността на държането на базовия крипто актив.

Всъщност, приемането на крипто изглежда се увеличава във Великобритания. Още през юни 2020 г. FCA изчисли, че собствеността на криптовалута сред възрастното население възлиза на 2,6 милиона. Това приемане на крипто също преминава към институционалната страна с базирания във Великобритания инвестиционен мениджър Ruffer, който наскоро преобразува 2,5% от своята база активи в Биткойн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Използването на Биткойн в Бали може да ви вкара в затвора

Използването на криптовалути в момента е широко разпространено, като множество правителства по света приемат дигиталните активи.

май 29, 2023 13:32 2 мин. четене

Г-7 обръщат внимание на регулирането на изкуствения интелект

Държавните служители служители на Г-7 ще се съберат в Япония на 30 май за среща, на която ще бъдат разгледани предизвикателствата, свързани с AI генеративните инструменти, като ChatGPT.

май 29, 2023 12:00 1 мин. четене

Азиатски регулатор прекрати дейността на голяма крипто борса

Комисията по ценните книжа (SC) на Малайзия нареди на Huobi Global Limited да прекрати дейността си в страната поради нерегистрираната си дейност като крипто борса.

май 23, 2023 15:14 2 мин. четене

Крипто индустрията във Великобритания процъфтява на фона на регулаторните сътресения

Потенциалните ползи от регулаторната несигурност в Съединените щати за крипто индустрията в Обединеното кралство са тема на дискусия.

май 20, 2023 20:15 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.