НАЧАЛО Други

Великобритания остави лихвените проценти непроменени – какво следва?

10.05.2024 22:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания остави лихвените проценти непроменени – какво следва?

По време на неотдавнашното си заседание Английската централна банка (BOE) предпочете да запази основния си лихвен процент на 16-годишния връх, но сигнализира за потенциално понижение на лихвите през следващите месеци, вероятно още през юни, което е в унисон с действията на европейските ѝ колеги.

Въпреки че остави основния лихвен процент непроменен на равнище 5.25%, двама членове на Комитета по паричната политика гласуваха за понижаването му до 5%, намеквайки за промяна в посоката на политиката. Този ход може да предшества евентуални корекции на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, което крие риск от обезценяване на валутата и по-високи цени на вноса, но може да предотврати икономическа стагнация и загуба на работни места.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли подчерта, че промяната на лихвения процент през юни не е нито гарантирана, нито изключена, позовавайки се на фактори като намаляващата инфлация в Обединеното кралство в сравнение с по-високата от очакваното инфлация в САЩ. BOE предвижда временно повишаване на инфлацията, последвано от спад по-късно през 2025 г., когато цените на енергията се стабилизират.

Макар че преди това август се разглеждаше като вероятното време за намаляване на лихвените проценти, Бейли предположи, че може да се наложи по-бърз темп на намаляване на лихвите. Тази промяна в очакванията се отрази върху доходността на облигациите в световен мащаб, като инвеститорите очакват по-малък брой понижения на лихвените проценти от страна на Английската централна банка и европейските централни банки, за да предотвратят обезценяването на валутата спрямо щатския долар.

Бейли подчерта, че политическите решения на BOE се ръководят от вътрешните икономически условия, а не следват примера на Фед. Докато американската икономика отбеляза бърз растеж, Великобритания и Европа се сблъскаха с икономически забавяния вследствие на геополитически събития като нахлуването на Русия в Украйна.

Английската централна банка ревизира нагоре прогнозите си за растежа, позовавайки се на по-силния от очакваното прираст на населението, и изрази увереност, че икономическата експанзия може да се осъществи, без да се надхвърлят целевите стойности на инфлацията. Политиците ще следят отблизо данните за инфлацията и пазара на труда, за да определят времето за намаляване на лихвените проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.