НАЧАЛО Регулации

Великобритания очаква дигиталния паунд да бъде готов до средата на десетилетието

05.12.2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания очаква дигиталния паунд да бъде готов до средата на десетилетието

Британските законодатели наблегнаха на предпазливото въвеждане на дигитален паунд в ограничени количества първоначално, за да се намалят рисковете от потенциално източване на банкови сметки, както се посочва в неотдавнашен доклад.

Докладът също така подчерта решаващите аспекти на опазването на паричните резерви и неприкосновеността на личния живот на потребителите.

Английската централна банка и Министерството на финансите посочиха вероятността за въвеждане на електронна версия на паунда през втората половина на това десетилетие. Този ход е в унисон с подобни съображения в 130 други държави, които се стремят да бъдат в крак с напредъка на платежните технологии.

Въпреки това в доклада на комисията по въпросите на финансите се изказва предположението, че макар дигиталната лира да предлага предимства в областта на иновациите, Банката на Англия и Министерството на финансите задължително трябва да преценят необходимостта от нея спрямо свързаните с нея разходи.

Председателят на комитета Хариет Болдуин подчерта необходимостта от ясни доказателства, демонстриращи икономическите ползи от дигиталната лира за търговия на дребно, като се гарантира, че тя няма да доведе до ескалация на рисковете или до неуправляеми разходи преди въвеждането ѝ във финансовата система.

Предвиденото използване на дигиталната лира включва улесняване на плащанията за физически лица и предприятия. Английската централна банка предложи първоначален лимит до €20,000 за дигитални портфейли, предоставяни от банките, което е значително по-висок лимит в сравнение с обсъждания лимит от €3,000 за дигитално евро от Европейската централна банка.

За да отговори на опасенията от потенциални пазарни сътресения, предизвикващи масово теглене на пари от банките поради значително прехвърляне на депозити в дигитални портфейли, комисията предложи да се въведе по-малък първоначален лимит. Целта на тази мярка е да се избегне ескалация на разходите по кредитите и смущения на пазара.

Обмислянето на дигитална лира, която в момента е във фаза на проектиране, предизвика опасения относно потенциалното наблюдение на разходните навици и евентуалното отпадане на физическите пари.

В доклада се препоръчва всяко законодателство, с което се въвежда дигитална лира, да ограничава правителството или Английската централна банка да използват данни за дигиталната лира извън обхвата, който вече е разрешен за целите на правоприлагането.

Макар Bank of England да заяви, че депозитите в дигитални лири няма да се олихвяват, комисията предложи да се преразгледа тази позиция.

Както Министерството на финансите, така и Английската централна банка увериха в официалния си отговор на доклада на комисията, като обещаха да очертаят следващите стъпки в предстоящ консултативен документ. Те потвърдиха ангажимента си да въведат дигитална лира наред с физическите пари в брой и да дадат приоритет на неприкосновеността на личния живот при нейното разработване.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Великобритания вече може да конфискува Биткойн

Наскоро властите в Обединеното кралство приеха вторично законодателство, целящо да засили възможностите им за конфискуване на крипто активи, като Биткойн (BTC), които са замесени в незаконни дейности.

03.03.2024 14:00 2 мин. четене

Финансовият регулатор на Испания издаде предупреждение за нелицензираните крипто борси

Неотдавна Финансовият регулаторен орган на Испания, Националната комисия за пазара на ценни книжа (CNMV) издаде строго предупреждение срещу нелицензираните крипто борси, които работят в страната.

28.02.2024 20:50 2 мин. четене

Европа приема нови регламенти за незабавни плащания

Европейският съвет прие регламент, който има за цел да осигури широкото разпространение на незабавните плащания в евро за потребителите и предприятията в ЕС и държавите от ЕИП.

27.02.2024 16:00 1 мин. четене

Великобритания иска да определи криптовалутите за имущество

Правната комисия на Обединеното кралство представи предварителен законопроект, в който се предлага официалното класифициране на криптовалутите като уникална форма на лична собственост с цел да се установят по-ясни правни насоки за дигиталните активи.

24.02.2024 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.