НАЧАЛО Други

Великобритания обмисля нова регулаторна рамка за AI компаниите

07.02.2024 16:04 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания обмисля нова регулаторна рамка за AI компаниите

Правителството на Обединеното кралство е на път да въведе конкретни задължителни разпоредби за някои компании, участващи в разработването на високоразвити AI системи, с което отбелязва значителен напредък в отговора си на консултацията за изкуствения интелект (AI).

Обещавайки инвестиции в размер на над £100 милиона в подкрепа на предложената от него регулаторна рамка за AI, правителството се стреми да гарантира безопасното и иновативно използване на технологията в различни отрасли.

Отговор на правителството

След публикуването на “бялата книга” за AI през март 2023 г., в която бяха изложени проиновативни предложения за регулиране на изкуствения интелект, правителството получи 406 отговора по време на периода на публичната консултация. 

Потвърждавайки своята отдаденост на предложенията от бялата книга, правителството подчерта подход, който дава възможност на съществуващите регулатори да адаптират правилата към специфичния контекст на използване на AI. Целта е да се запази гъвкавостта, като същевременно се насърчават сигурните и отговорни иновации в областта на AI, което да позиционира Обединеното кралство като лидер в тази област.

Обмисляне на обвързващи изисквания

В отговора си правителството очерта първоначални планове за въвеждане на задължителни изисквания за разработчиците на усъвършенствани AI системи, особено за тези, които са определени като изключително способни. Признавайки бързия напредък на AI технологията и еволюиращите рискове, свързани с нея, правителството подчерта необходимостта от целенасочени мерки за осигуряване на отчетност и обществена безопасност. Въпреки че действащите разпоредби могат да обхванат някои аспекти на внедряването на AI, правителството призна ограниченията за ефективно намаляване на рисковете, породени от високоспособните AI системи с общо предназначение.

Инвестиции в безопасността и изследванията на AI

За да подсили регулаторната си рамка, правителството обяви значителни инициативи за финансиране, включително близо £90 милиона за създаването на девет проучвателни центъра в жизненоважни области като здравеопазването и математиката. Допълнителни £19 милиона ще бъдат отпуснати за ускоряване на изпълнението на проекти за отговорен AI, като £2 милиона ще бъдат заделени за дефиниране на отговорен AI чрез финансиране от Съвета за научни изследвания в областта на изкуствата и хуманитарните науки (AHRC). 

Освен това £10 милиона ще бъдат отделени за подготовката и повишаването на уменията на регулаторните органи на Обединеното кралство да наблюдават и да се справят с използването на AI в съответните сектори.

В стремежа си да повишат прозрачността и сътрудничеството, ключови регулаторни органи като Ofcom и Органа за конкуренция и пазари (CMA) са натоварени със задачата да публикуват своите подходи за управление на AI до 30 април 2024 г. Тази инициатива има за цел да вдъхне доверие на бизнеса и гражданите, като същевременно осигури регулаторна готовност в светлината на бързия технологичен напредък.

Предизвикателства при регулирането на авторското право

Въпреки това правителството среща пречки при формулирането на кодекс за поведение при използването на материали, защитени с авторски права, в моделите за обучение на AI. Разногласията между заинтересованите страни в сектора относно справедливото възнаграждение за материали, защитени с авторско право, доведоха до забавяне на финализирането на доброволния кодекс за поведение. Въпреки опитите за взаимодействие с AI компаниите и притежателите на права, постигането на консенсус остава трудно постижимо.

Комитетът по наука, иновации и технологии към Камарата на общините изрази загриженост относно достатъчността на съществуващите закони за авторското право при управлението на използването на материали, защитени с авторско право, в моделите на AI. Комитетът призова правителството незабавно да се заеме с тези предизвикателства, като подчерта значението на защитата на правата на създателите на съдържание, като същевременно се насърчават иновациите в развитието на AI.

Предизвикателства като регулирането на авторското право обаче подчертават необходимостта от постоянна ангажираност и сътрудничество между създателите на политики, заинтересованите страни от индустрията и носителите на права за ефективно решаване на възникващите проблеми.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията между Русия и Бразилия ще разширят значително влиянието на съюза

По време на 12-ата сесия на Междуправителствената руско-бразилска комисия за търговско-икономическо, научно и техническо сътрудничество се случиха важни събития, които отбелязаха значителен напредък в руско-бразилските отношения.

29.02.2024 19:00 2 мин. четене

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.