НАЧАЛО Регулации

Великобритания напът да въведе нови закони за криптовалутите

октомври 30, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания напът да въведе нови закони за криптовалутите

В понеделник Великобритания обяви намерението си да приеме законодателство, с което да въведе първоначален набор от разпоредби за криптовалутната индустрия. 

Това ще наложи участниците на пазара да получат разрешение, преди да предоставят услуги на потребителите.

Въпреки че криптоактивите представляват малка част от световната финансова система, цената на Биткойн преживя възраждане след срива на крипто борсата FTX. Това събитие породи опасения относно връзките му с основните финансови потоци и потенциалните рискове за потребителите. Европейският съюз вече даде одобрение за първите в света всеобхватни правила, регулиращи пазарите на криптоактиви, привличайки крипто компаниите да установят дейност в рамките на блока.

Министерството на финансите на Обединеното кралство потвърди намерението си да процедира в съответствие с предложенията, изложени в рамките на обществена консултация, проведена през февруари. Това включва задължението на компании, занимаващи се с дейности, свързани с криптоактиви, да получат разрешение от Органа за финансово поведение (Financial Conduct Authority).

Тези разпоредби се отнасят предимно за криптоактиви като Биткойн, както и за основополагащата технология на разпределената счетоводна книга (DLT) или блокчейн, която поддържа този сектор. Министерството заяви: 

Предложените от правителството мерки са информирани от неотдавнашните пазарни събития – включително провала на FTX – които подсилват аргументите за ефективна регулация и ангажираност на сектора.

Великобритания продължава да се стреми към създаването на регулаторна рамка, която насърчава иновациите сред компаниите, като същевременно поддържа финансовата стабилност, за да гарантира, че новите технологии могат да се използват надеждно и безопасно. Министерството разкри намерението си да ускори цялостното прилагане на тези разпоредби, за да осигури яснота за сектора, като през следващата година в парламента ще бъде представено допълнително законодателство.

Понастоящем крипто компаниите са задължени да прилагат само мерки срещу прането на пари.

Съобщението от Обединеното кралство идва в момент, когато крипто индустрията преживява възраждане, особено в случая с Биткойн – най-широко разпространената криптовалута. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Криптовалутите са сериозна заплаха според сенатор Елизабет Уорън

В четвъртък в ефира на CNBC американският сенатор Елизабет Уорън заяви, че криптовалутата представлява най-новата глобална заплаха.

декември 9, 2023 18:00 2 мин. четене

Нови данъчни облекчения за дългосрочните притежатели на крипто в Япония

Япония има за цел да въведе нова данъчна структура за дружества, които притежават криптовалути като дългосрочни активи.

декември 7, 2023 9:00 1 мин. четене

Великобритания очаква дигиталния паунд да бъде готов до средата на десетилетието

Британските законодатели наблегнаха на предпазливото въвеждане на дигитален паунд в ограничени количества първоначално, за да се намалят рисковете от потенциално източване на банкови сметки, както се посочва в неотдавнашен доклад.

декември 5, 2023 17:00 2 мин. четене

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.