НАЧАЛО Регулации

Великобритания издава предупреждение за меме криптовалутите

28.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Великобритания издава предупреждение за меме криптовалутите

Органът за финансов надзор на Обединеното кралство (FCA) засилва регулаторния си фокус върху "финфлуенсърите", които се занимават с популяризирането на меме монети, с цел да регулира маркетинговите практики, свързани с тези спекулативни дигитални активи.

Неотдавна FCA публикува насоки, насочени както към компаниите в сектора на финансовите услуги, така и към инфлуенсърите в социалните медии, ангажирани със създаването на меме монети, свързани с криптовалути или други начини за инвестиране. Фокусната точка на тези насоки е осигуряването на прозрачни и неподвеждащи маркетингови практики.

Според FCA “финфлуенсърите” са длъжни да поискат одобрение от представител, назначен от FCA, преди да подкрепят финансови продукти, услуги или да пускат меме монети. Регулаторът подчерта още, че популяризирането на финансови продукти без надлежно съгласие от упълномощено от FCA лице може потенциално да доведе до наказателни обвинения.

Освен това FCA предупреди потребителите да проявяват предпазливост по отношение на съмнителни реклами и онлайн измами. Той подчерта, че е важно инфлуенсърите да се придържат към регулаторните насоки и да обмислят рисковете за репутацията, свързани с одобряването на незаконни продукти.

Люси Касълдайн, директор на отдел “Потребителски инвестиции” във FCA, потвърди ангажимента на надзорния орган да предприема действия за принудително изпълнение срещу лицата, които незаконно рекламират финансови продукти. FCA наблюдава рязко нарастване на популяризирането на меме монети в рамките на сектора на криптовалутите, което подчертава специфичното им значение в тази пазарна ниша.

Това предупреждение от FCA следва неотдавнашната му декларация за преследване на компании, участващи в незаконни финансови реклами. През предходната година агенцията издаде приблизително 450 предупреждения като част от усилията си за правоприлагане, насочени към незаконната реклама на криптовалути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатори искат да забранят алгоритмичните стабилни монети

Сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд съвместно предложиха нов законопроект, насочен към регулиране на стабилните монети, което отразява нарастващата спешност в Конгреса да се обърне внимание на регулаторния надзор върху дигиталните валути.

18.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.