НАЧАЛО Други

Утопичната представа на Илон Мъск за бъдещето и изкуствения интелект

ноември 12, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Утопичната представа на Илон Мъск за бъдещето и изкуствения интелект

Илон Мъск предвижда бъдеще, в което усъвършенствани роботи ще заменят обикновените работни места и ще навлязат в ера на изобилие. 

Мъск, известен с опасенията си относно рисковете, свързани с изкуствения интелект, напоследък представя по-оптимистична перспектива, като я свързва с утопична визия, наподобяваща научнофантастичен социализъм. 

В разговор с министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, Мъск предвиди едно общество, което се бори с последиците от широко разпространената автоматизация.

Мъск направи паралели между идеите си и произведенията на покойния социалистически автор Иън Банкс, предвиждащ свят след дефицита със свръхинтелигентен изкуствен интелект. Тази визия съответства на бизнес начинанията на Мъск, включително амбициозните хуманоидни роботи на Tesla и неговия стартъп за изкуствен интелект xAI, целящ свръхчовешки интелект. 

Мъск твърди, че дигиталната свръхинтелигентност, съчетана с роботиката, ще направи стоките и услугите почти безплатни в дългосрочен план.

В отговор на опасенията относно изместването на работни места Мъск твърди, че вече има недостиг на работна ръка и прогнозира, че роботите ще поемат задачи, които се считат за неудобни, опасни или досадни, оставяйки хората да се занимават с по-удовлетворяващи дейности. Успехът на чатбота на OpenAI разпали широк ентусиазъм, като прогнозите сочат значителен принос към световния БВП и частична автоматизация на професиите в САЩ.

Рисковият капиталист Винод Кхосла прогнозира, че AI ще може да се справи със значителна част от сегашните работни места в рамките на десетилетие, като потенциално ще премахне нуждата от работа в обществата, които приемат тези технологии. 

Мъск стигна дори отвъд концепцията за универсален базов доход, предвиждайки общество с универсален висок доход, в което повечето неща са в изобилие.

Въпреки това той призна, че лично се бори с последиците от това бъдеще, като обмисля потенциалната загуба на смисъл в общество, в което изкуственият интелект може да изпълнява задачи, традиционно изпълнявани от хората. 

Като ревностен защитник на технологичния прогрес, Мъск се бори с дисонанса между трудолюбивия си начин на живот и перспективата за бъдеще, в което изкуственият интелект ще направи голяма част от човешките усилия не

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.